С наближаване на края на годината правителството рязко ускорява бюджетните

...
С наближаване на края на годината правителството рязко ускорява бюджетните
Коментари Харесай

Правителството рязко ускорява бюджетните разходи

С приближаване на края на годината държавното управление внезапно форсира бюджетните разноски. Само през октомври са изхарчени близо 4.6 милиарда лева, което е най-малко с милиард повече от регулярните месечни разходи в течение на годината. Така в края на октомври остатъкът в хазната се е стопил до 725 млн. лева - месец преди този момент той беше над 1 милиарда лв.. Специално през октомври финансовите сметки на страната са на червено с 343 млн. лева. 

През октомври са осъществени по-високи разноски поради социално-икономическите ограничения за минимизиране на резултатите от рецесията, като да вземем за пример изплащането на месечни добавки към пенсиита на всички пенсионери, които към този момент са в размер на 120 лв., напомнят от МФ. Оттам показват, че обичайно през есенно-зимния сезон разноските нарастват и изпреварват приходите.

От финансовото министерство предизвестяват още, че в последните месеци на годината се чака разноските да набъбнат доста и поради обичайно по-високите финансови вложения. Основна част от допълнителните разходи обаче ще са свързани с борбата с пандемията и ковид-помощите за хората и бизнеса. Тепърва следва да бъдат изхарчени гласуваните от 46-то Народно заседание с актуализацията на бюджета 2.5 милиарда лева спомагателни разноски над плануваните. Сред тях има и забележителна сума поради предстоящо усилване на бежанския напън.

Бюджет 2021 би трябвало да завърши с 4.6 милиарда лева недостиг (3.6% от БВП). Ако се съблюдава този проект, това значи, че през ноември и декември държавното управление ще изхарчи близо 12 милиарда лева

За 10-те месеца на годината в хазната са влезнали доходи за 42.081 милиарда лева, показват от МФ. Спрямо същия интервал на 2020 година се отбелязва растеж от близо 5,7 милиарда лв. на данъчните и неданъчните приходи. 

Направените разноски са за 41.356 милиарда лева В съпоставяне с предходната година те също се с 5.7 милиарда лева повече.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР