С моя екип обмисляме до потърсим съдействие от омбудсмана на

...
С моя екип обмисляме до потърсим съдействие от омбудсмана на
Коментари Харесай

Мая Манолова ще търси съдействие от турския омбудсман по казуса с българските граничари

С моя екип обмисляме до потърсим подпомагане от омбудсмана на Република Турция по проблема с българските граничари, против които турски съд е завел дело. Това сподели в Бургас омбудсманът Мая Манолова. Днес в морския град тя се срещна с четиримата към този момент някогашни граничари с цел да им окаже своята поддръжка.

Срещу Михаил Цонков, Николай Костов, Живко Петков и Николай Петков е заведено дело за гибелта на турски рибар-бракониер. Инцидентът стана през 2008 година в български териториални води.

В края на предходната година създадохме мрежа на балканските омбудсмани, в която влиза и турският. Целта на тази мрежа е да се поддържаме, когато наши жители имат проблеми на територията на прилежаща балканска страна, изясни Манолова. Тя сподели, че ще се обърне към турския омбудсман да изследва случая и да направи това, което е в неговите пълномощия с цел да се стигне до удобен излаз.

У нас наказателното произвеждане против към този момент някогашните граничари е прекъснато и те са оневинени, а през 2014 година Европейският съд по правата на индивида в Страсбург разгласи случая за трагичен случай.

От позиция на интернационалното право, обстановката е неуместна, защото към този момент има оправдателна присъда, има изговаряне на Европейския съд по правата на индивида. Турция е членка на Съвета на Европа, тъй че би трябвало да се преценява с актовете на този съд, добави Манолова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР