С множеството си бизнеси и ексцентрични начинания, последното от които

...
С множеството си бизнеси и ексцентрични начинания, последното от които
Коментари Харесай

Презареждане и действие

С множеството си бизнеси и ексцентрични инициативи, последното от които пътешестване до космоса, Ричард Брансън явно е човек с големи ресурси от сила и упоритост. Самият той обаче признава, че не държи педала на газта натиснат от самото начало. В неотдавнашна обява в Linkedin създателят на империята Virgin изяснява по какъв начин преценя по кое време да поставя повече старания в кариерата си и по кое време да отстъпи една крачка обратно, с цел да подреди мислите си и да се презареди с сила и музи.

Неговият коментар е извънредно своевременен, имайки поради обстоятелството, че след близо две години в изискванията на пандемия разполагаме с редица доказателства, че множеството хора страдат от бърнаут и обмислят посоката, в която вървят кариерите им.

Подходът на Брансън по въпроса по кое време би трябвало да полагате най-вече старания и по кое време да забавяте темпото е двустранен:

Следете с едното око енергийните си равнища...

Първата половина от отговора на Брансън е ориентирана към най-очевидната част от уравнението – когато се чувствате претрупани, отстъпете обратно.

„ Ако започнете да имате възприятието, че просто преминавате през живота и не знаете нито за какво вършиме нещата, които вършиме, нито от кое място сте почнали, може би е време да си вземете отмора, да съберете мислите си и да преоцените тактиката си. Никой не взима най-хубавите решения, когато е отпаднал и претрупан. Освен това няма да имате потенциала да разпознаете новите благоприятни условия и да мислите креативен “, написа Брансън.

„ Не позволявайте на гордостта и ината да ви попречат да извършите стъпка обратно и да презаредите, когато усещате, че сте изгубили посока и вдъхновение “.

…а с другото пазара

Първата част от отговора на Брансън акцентира една безконечна, въпреки и от време на време забравяна истина. Втората част е потребно увещание, че въпреки някои правила да са непрекъснати, опциите, изключително в предприемачеството, постоянно са мимолетни.

„ Уцелването на верния миг е изключително значимо в предприемачеството. Хората постоянно приравняват триумфа с шанса, само че нормално нещата се свеждат до безупречно и деликатно начертано ръководство на времето и предприемане на дейности в верния миг. Това изисква предсказание на пазарни условия; различаване на благоприятни условия, преди още да са се появили, и оценяване на по-широкия стопански, обществен и софтуерен пейзаж. Тези неща ще ви оказват помощ да минимизирате рисковете, когато стартирате бизнес “, написа Брансън.

Една концепция, която през днешния ден коства милиарди долари, би могла да бъде изцяло безполезна няколко години по-рано, когато нужните технологии към момента не са узрели, или пък няколко години по-късно, когато пазарът към този момент е завзет от съперници компании. Времето, в което би трябвало да полагате най-вече старания, е оня къс прозорец, в границите на който е най-вероятно вашата концепция да ви донесе триумф.

Как можете да разпознаете този миг? Всичко се свежда до това да разбирате какво желаят хората, какво чакат от съответна промишленост и по какъв начин наподобява цялостната икономическа картина, изяснява Брансън, като прибавя че „ най-хубавото време за нахлуване в нов бизнес е когато този бизнес се ръководи неприятно от другите “.

Джесика Стилман  за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР