С минута мълчание в памет на проф. Божидар Димитров започна

...
С минута мълчание в памет на проф. Божидар Димитров започна
Коментари Харесай

МО: Учениците на дуалната система да сключват трудови договори

С минута безмълвие в памет на проф. Божидар Димитров стартира съвещанието на Тристранния съвет за национално съдействие.

Обезщетенията при неявяване от работа да се пресмятат въз основата на работни часове, а не на работни дни, предлага Министерството на труда и обществената политика.

Въпреки че, наредбата за отпуските към този момент трябваше да е в действие, тя още не е прегледана от Министерския съвет.

Синдикатите са уверени, че по този метод ще бъдат ощетени служащите, безапелационен е Иван Кокалов от КНСБ.

„ Аз, в сумарното пресмятане на работния ден, се пада, че в петък съм 12 часа на работа, единствено че аз съм болен и по новото изменение би трябвало да ми се платят 12 часа. Само че работодателят ще каже: " Аз съм те наел на 8 часа работен ден и ще ми заплати 8 ".

Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал изчисляването на всяко неявяване от работа в часове е по-справедливо

„ Тези, които работят на сумирано пресмятане на работното време, работят по собствен график. При тях съботата и неделята може да е работен ден, а понеделникът и вторникът да е почивен. Ако на тях им се падне болничният в дните, когато са почивни, се оказва, че би трябвало д се заплати нещо, което в действителност не се поставя, не се дължи “.

Наредбата за отпуските ще бъде прегледана на идващото съвещание на Министерския съвет.

Учениците, които се образоват посредством дуалната система, да подписват трудови контракти, оферират от Министерството на образованието. По време на съвещанието на Тристранния съвет обаче работодатели и синдикати се разминаха в позициите си дали тази форма е вярна.

Ако учениците се образоват и работят по едно и също време, те би трябвало да имат право на трудов контракт, съобщи заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

" Трудовите контракти да се подписват за 11-и и за 12-и клас ", посочи тя.

8% за здравна осигуровка ще остават за сметка на учебното заведение, само че това не облекчава изключително разноските на работодателите, опонира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

" Губят материали, принадлежности, работно време на майстора… И в случай че би трябвало в допълнение, не е ясно за какво, да заплащат 33% осигуровка върху възнаграждението на този обучаем, това ще понижи желанието да се подписват такива контракти ".

Синдикатите обаче упорстват правата на учениците, които работят, да бъдат обезпечени посредством контракти и напомнят, че по този метод се взема решение част от казуса с неналичието на квалифицирана работна ръка.

Проект на Закон за доброволчеството ще бъде разискван по време на съвещанието през днешния ден.

С него вносителите от ГЕРБ оферират да се сътвори указател на доброволците, както и да се опишат редица процедури за реализиране на доброволческа активност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР