С лужителите на РЗИ – София изнемогват и имет нужда

...
С лужителите на РЗИ – София изнемогват и имет нужда
Коментари Харесай

РЗИ-София: Изнемогваме

С лужителите на РЗИ – София изнемогват и имет потребност от доброволци, които да оказват помощ в епидемиологичните изследвания. Това съобщи в ефира на „ На фокус” по доктор Инна Балабанова, която е шеф на дирекцията, която дава отговор за противоепидемиологичните ограничения.Тя показа, че обстановката в София е много тежка. Постоянно чиновници на Здравната ревизия излизат в болничен. Когато един оздравява, се разболява различен, показва доктор Балабанова.

„ Целият запас на СРЗИ е мобилизиран в битката с COVID-19. Категорично силите не ни стигат. Търсим доброволци, които да ни оказват помощ в епидемиологичните изследвания. Те ще би трябвало да се обаждат на хората и да обясняват по кое време човек е получил позитивна проба, има ли контактни и кои са те, за тях има 10 дни карантина”, добави тя.



Директорът на дирекция „ Обществено здраве “ показа, че към 30 души са откликнали на апела за помощ. Тя добави, че нейните чиновници, които са общо 25 души, работят непрекъснато, даже и през уикенда. Те вършат епидемиологични изследвания, декарантинират, карантинират, дават наряди и вървят на инспекции.

„ Искам да ви кажа, че изнемогване. А в този момент, след въвеждането на документите, откриваме и доста неточности. Надявам се, че от другата седмица обстановката ще се усъвършенства, само че това са единствено прогнози. Всеки ден моите екипи обикалят с полиция в огромни молове, вериги, заведения. В петък бяхме на нощта инспекция по дискотеките”, сподели доктор Балабанова.



Тя показа и за чудноват случай от инспекциите. Докато проверяващите сканирали документа на чиновник в заведение, негова колежка му изпраща SMS, в който показва, че се е скрила в склад и моли да й заяви по кое време инспекцията е завършила.

„ Заварихме доста добра организация, бяхме в центъра на София, бяхме в кв. „ Студентски град”. Имаше основани мобилни лаборатории за проби. Мерките се съблюдават, имаме и цялостното подпомагане на шефовете. Ние ревизираме документите и с валидатор, освен документа на хартия. Ако през първите дни налагахме актове, то в този момент всички са изрядни”, изясни доктор Балабанова.

Тя уточни още, че родителите се разделят на две категории – такива, които желаят децата да се върнат в клас, и такива, които избират онлайн образованието. Нейното персонално мнение е, че сега не е оправдано децата да се върнат на учебно заведение. Тепърва ще се разбере дали би трябвало възпитаник, който е дал позитивна проба, да бъде наново тестван с PCR тест. Това би трябвало да бъде посочено от производителя. Ако дете се окаже инфектирано с COVID-19, по закон неговите съученици би трябвало да бъдат карантинирани за 10 дни като контактни.

„ В момента вървят разисквания дали да се признава съществуването на антитела. Според мен в действителност би трябвало да бъде потвърдено, че този човек е безвреден за другите. Тази тематика би трябвало да се съветва с научния потенциал, които да кажат дали да се признават антитела и за какъв брой време”, счита доктор Балабанова.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР