К оронавирус пандемията доведе до опасения относно епидемиологичната сигурност, като

...
К оронавирус пандемията доведе до опасения относно епидемиологичната сигурност, като
Коментари Харесай

Учени: Изследването на космоса заплашва с инвазия на извънземни вируси

К оронавирус пандемията докара до опасения по отношение на епидемиологичната сигурност, като някои учени даже допускат, че вирусът има извънземен генезис.

Идеята за извънземно заразяване не е нова.

Учените от дълго време знаят, че полиовирусите и бактериофагите са способни да оцеляват във вакуум и галактическа йонизираща радиация.

Непрестанното рационализиране в галактическите проучвания може да сътвори риск от инвазия не от извънземни, а от микобактерии и вируси от извънземни региони, съобщaва.

"Поради големите си разноски за ресурсните браншове и човешкото здраве биологичните нашествия са световен проблем на биосигурността, изискващ строги трансгранични решения ", споделя Антъни Ричиарди от университета Макгил.

Scientists Warn of “Alien” Invasions and the Need for Planetary Biosecurity
— Science & Nature (@ScienceIsNew)
Заплахата не е толкоз далечна във времето колкото наподобява,

защото макар защитните ограничения на галактическите организации в "чистите пространства " на НАСА, употребявани за сглобяване на галактически кораби, са изолирани бактериални варианти, които демонстрират изключителна резистентност към йонизиращо излъчване, изсушаване и дезинфектанти.

Международната общественост

е призована да развива региона на науката за нашествието, която изследва сходни закани и прави оценка техните последствия. Учените акцентират, че "протоколите за ранно разкриване, оценка на заплахите, бързо реагиране и процедури за ограничение на разпространяването, които понастоящем се употребяват за инвазивни типове на Земята, могат да бъдат приспособени за справяне с евентуални извънземни замърсители ".

Науката за нашествията

към този момент е възприела редица хрумвания, които работят на нашата планета. По-специално фактът, че отдалечените и изолирани региони, като да вземем за пример острови и езера, са по-изложени на закани от замърсяване.

Според Ричиарди и сътрудниците му портативните технологии за секвениране на ДНК в действително време, съчетани с бази данни за известни организмови замърсители, биха могли да улеснят бързата реакция. Биолозите означават също по този начин, че "по-тясното съдействие сред биолозите, занимаващи се с инвазия, и астробиолозите би подобрило съществуващите интернационалните протоколи за планетарна биосигурност - както за Земята, по този начин и за извънземните тела, които биха могли да съдържат живот ".

По-рано изследване, оповестено в научното списание Astrobiology, демонстрира, че вируси могат да съществуват на екзопланети , както и на други планети от нашата Слънчева система.

Астробиолози от Съединени американски щати и Япония изрекоха теорията, че вирионите - вирусни частици, състоящи се от нуклеинова киселина и протеини, могат елементарно да бъдат изхвърлени от атмосферите и да се прикрепят към други галактически тела.

Много е евентуално те да са били изхвърлени в космоса заради астрономическия брой на вирионите и дребния им размер. Или, да вземем за пример, биха могли да са пристигнали на Земята с астероиди.

Доказано е, че бактериофагите могат да оцелеят във вакуум и при галактическа йонизираща радиация. Подобни процеси евентуално протичат и на други обитаеми планети.

Известно е, че патогените са моторите на еволюцията и появяването на комплицирани форми на живот би била невъзможна без тях.

Учените считат, че появяването на вируси е неизбежна на планети с биологични организми.

Засега няма научни принадлежности, които да могат да откриват вируси на други галактически обекти, заради неналичието на общи биомаркери за тях.

Учените оферират за тази цел да се употребяват трансмисионни електронни микроскопи (ТЕМ), с които е допустимо да се дефинира съществуването на вириони и техните неповторими морфологични характерности. Въпреки това ТЕМ са сложни за инсталиране на галактически апарати заради техния размер и тегло.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР