С литургия в столичната църква Света Неделя бе отбелязана 85-ата

...
С литургия в столичната църква Света Неделя бе отбелязана 85-ата
Коментари Харесай

С литургия в столичния храм "Св. Неделя" бяха почетени жертвите на Голодомора в Украйна

С литургия в столичната черква " Света Неделя " бе маркирана 85-ата годишнина от Голодомора - огромния апетит в руска Украйна през 1932-1933 година На литургията участва посланикът на Украйна в София Микола Балтажи.

Украйна уважава милионите почтени жертви на Голодомора всяка година в четвъртата събота на ноември.

Големият апетит, който настава в края на лятото на 1932 година и продължава до лятото на 1933 година и визира разнообразни елементи на Съветския съюз, е резултат от планувана от държавното управление на Съюз на съветските социалистически републики конфискация на реколтата от зърно и други храни. Терминът Голодомор се употребява съответно за обитаемоте с украинци области от тогавашния Съюз на съветските социалистически републики.

Броят на директните и непреки жертви на Голодомора е мъчно да бъде тъкмо открит. Според историците Голодоморът е взел към 7.5 млн. жертви за по-малко от година.

 С литургия в столичния храм
© Николай Дойчинов

Украйна споделя, че Големият апетит е умишлен, умишлено плануван от руската власт геноцид, целящ да пречупи духа на украинските кулаци - селяни, притежаващи земи. Русия отхвърля с аргумента, че от глада са потърпевши доста етнически групи в Съветския съюз, а освен украинците.

През 2003 година Организация на обединените нации одобри декларация, в която признава Големия апетит за националната покруса на украинския народ. През 2008 година Еропейският парламент призна Голодомора в Украйна за закононарушение против човечеството.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР