С литийно шествие и Божествена Света литургия беше отбелязан днес

...
С литийно шествие и Божествена Света литургия беше отбелязан днес
Коментари Харесай

Новият храм на Варна чества своя празник

 С литийно шествие и Божествена Света литургия беше маркиран през днешния ден първият храмов празник в новоосветената черква " Свети Прокопий Варненски ".  

По време на тържеството Варненският и Великопреславски митрополит Йоан връчи най-високия медал - " Св. деятел Андрей Първозвани "   на кмета Иван Портних - за повсеместен принос към епархията. Отличия получиха донори на храма, членове на църковното настоятелство, представители на компании, взели участие в градежа на новия храмов комплекс. 

Началото на градежа бе положено през януари 2009 година а ръководител на църковното настоятелство е протойерей Георги Великов. Средствата за построяването бяха набирани посредством дарения, с помощ от държавното управление на ГЕРБ и от Община Варна, както и с финансиране от Варненска и Великопреславска митрополия. 

Така дванадесет години по-късно храм " Св. Прокопий “, отдаден на варненския новомъченик, потърпевш през 1810 година, към този момент е приключен и осветлен. В многофункционалната постройка към него има зали за обществени и културни действия, за образование по катехизис и иконопис, библиотека, обществена кухня и лекарски кабинети.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР