С лидера на БСП Корнелия Нинова разговаряхме за алтернативата, която

...
С лидера на БСП Корнелия Нинова разговаряхме за алтернативата, която
Коментари Харесай

Корнелия Нинова пред "Дневник": Най-голямата опасност за държавата са апатията и страхът на хората

С водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разговаряхме за алтернативата, която партията предлага, за позиционирането Европа - Русия и за политическата настройка у нас. Тя счита, че ръководещата коалиция е нестабилна и желае оставката на държавното управление на Бойко Борисов.

Според Нинова пътят за превъзмогване на паралелната страна са хората, които би трябвало да я отхвърлят.

Как оценявате политическата настройка сега? Стабилна ли е обединението, или се върви към плаващи болшинства и благоприятни условия за промени в границите на този парламент? Срещите ви с " Обединени патриоти " ускориха тези въпроси.

- Без никакво подозрение за нас остава въпросът за оставката на това държавно управление. След срещите ми усещането е за неустойчивост в ръководещата коалиция, тъй като водачи на две от партиите споделят, че техните хрумвания за политики не срещат схващане измежду сътрудниците им и поради това търсят поддръжка отвън държавното управление. Това е неустойчивост - те сами си търсят плаващи болшинства по разнообразни въпроси. Ние ще поддържаме тези оферти, които дават отговор на нашата стратегия, и това, което касае националния интерес - какъвто е въпросът за преизчисляване на всички пенсии, който считаме да сложим на последваща среща. Такова предизборно заричане имаха " Обединени патриоти " - ние ще им го предложим отново, в интерес е на 2 млн. души.

Може ли доближаването сред Българска социалистическа партия и патриотичните обединения да докара до някаква коалиция за локалните избори или по-нататък?

- Не бих планувала занапред. Патриотите носят солидарна отговорност за това, което се случва. Те са част от това ръководство и ние желаеме и тяхната оставка.

Анализатори разясняват, че в последно време Българска социалистическа партия се държи популистки - един от образците са офанзивите против Истанбулската спогодба. Каква е задачата на сходно държание?

- Въпросът с Истанбулската спогодба е въпрос на ценностна система, въпрос на конституция, въпрос на голямо публично мнение. Нали не бихме обвинили в шовинизъм българската черква, католическото и мюсюлманското изповедание, академичната общественост? Много хора с причини се изрекоха против ратификацията на конвенцията. Изобщо не го свързвам с популизъм и шовинизъм.

Не смятате ли, че дебатът бе сменен и се говореше за тематики, които за българите са табу, а не по текста на конвенцията?

- Уважавам особеното мнение, само че съм чела всичко деликатно. В съпътстващия отчет има ясно написани текстове за въвеждане на трети обществен пол и изредени благоприятни условия какво значи той - трансджендъри, транссексуални и така нататък (в Обяснителния отчет към конвенцията е казано, че " Страните могат, в случай че желаят, да разширят тълкуването по отношение на лица, които са гейове, лесбийки, бисексуални или транссексуални и които също може да са изправени пред особени форми на гонене и принуждение, обвързвано с пола ". Смисълът на конвенцията е отбраната от принуждение на всички. Не се загатва и " трети обществен пол " - бел. ред.).

За мен не е въпрос за сбъркан текст. Нашето политическо семейство - ПЕС, поддържа конвенцията, само че над 70% от българското общество не я приема. Приемането на актове принудително съгласно мен е едно от дейностите, които усилват евроскептицизма. За нас действително деяние против насилието над дами е смяната на закони и се веселя, че нашите оферти към този момент минаха.

Какви са връзките ви с европейските социалисти, които дефинират като " трагична неточност " дейностите на Българска социалистическа партия против Истанбулската спогодба? Имате ли други различия със Сергей Станишев?

- Българска социалистическа партия е взела решение, на друго мнение сме. На сътрудниците от ПЕС споделих: " Уважавам мнението на другите партии, само че, апелирам, уважете нашето. " Освен за Истанбулската спогодба с сътрудниците нямаме разлики по други въпроси.

Какви ще са позицията и реториката на Българска социалистическа партия за идните европейски избори? След последните парламентарни избори имаше оценки, че антиевропейското говорене е отблъснало гласоподаватели.

- Много ми се желае да поговорим за " антиевропейското " говорене на Българска социалистическа партия. Понякога политическите съперници лепят етикети и е мъчно да се излезе от легенди. Заради наши позиции сме били " антиевропейска " партия - първи се обявихме против двойните стандарти в храните и незабавно ни подлагаха на критика, че желаеме да изгоним вложителите и да извадим България от Европейски Съюз. Мина една година и през днешния ден всички приказват против двойните стандарти в храните, цялата Европейска комисия е ангажирана. Второ, казахме, че не желаеме да сме в задния двор на Европа, а желаеме равнопоставеност. Пак приказки, че Българска социалистическа партия ще вади България от Европейски Съюз. А през днешния ден всички споделят " Не на Европа на две скорости ".

Поемаме риска първи да кажем нещо, даже и да ни хулят. Десните партии, партиите - членки на ЕНП, узурпират европейското говорене - всичко, което те кажат, е вярно, а в случай че ги критикуваш, значи си антиевропеец. Европа не е на десните партии, Европа е на народите. Смятам, че да критикуваш грешките, които направихме в Европейски Съюз, е доста по-европейско, в сравнение с да ги приемаш безмълвно, да те потупват по рамото за това, да се съгласяваш поради едната хвалба и тези неточности да се задълбочават. По-добре да си ги кажем - по този метод спасяваме Европа от последващи неточности.

Как ще се справите с позиционирането Русия - Европа?

- Мисля, че слагането на въпроса с кого си - или с Европа, или с Русия, е погрешно. България като член на Европейски Съюз може да бъде медиатор или мост на връзките сред Европа и Русия, изключително по време на европредседателството. Да не изброявам всички европейски и партийни водачи, които споделят, че връзките с Русия са им значими, стратегически. Канцлерът Меркел, а след това и президентът Макрон бяха на визити в Москва. И тези двойни стандарти не одобрявам за верни. Ако някой от огромните десни водачи в Европа каже, че Русия е значим сътрудник и би трябвало да съхраним връзките си - това е вярно, национално отговорно, европейско. Когато Българска социалистическа партия каже, че България може да бъде център на такова ходатайство, това незабавно става антиевропейско. Надявам се някой ден всички да се обединим към това, че националният интерес на България като член на Европейски Съюз е да резервира и развива връзките си с Русия.

Каква е оценката ви за визитата на президента Румен Радев в Русия?

- Посещението на президента в Москва и Сочи възвърне разговора сред България и Русия. Това е опция за възстановяване на връзките Европейски Съюз - Русия, още повече че тази аудиенция беше на фона на визитите на Меркел и Макрон. България като ръководител на Съвета на Европейски Съюз има място в тези процеси, има опция да бъде мост сред Европа и Русия. Това е и в народен интерес на България. Радев сложи началото, уповавам се след визитата на Борисов да има задълбочаване на връзките и да бъдат рестартирани енергийните планове, които са значими за националния интерес на България.

Коментира се, че рецензиите на ГЕРБ против президента са и поради догатки, че той ще направи собствен политически план.

- В ГЕРБ бяха привикнали всички управляващи да са в техните ръце - и президент, и изпълнителна, и законодателна, а с избора на Румен Радев този монопол бе разрушен. Той сподели и надпартийност, и друго мислене, и алтернативност. Високият престиж на Радев също доста ги нервира. Вероятно има и опасения, че той ще направи партия, която да ерозира ГЕРБ. Не виждам действителни обстоятелства и информация все още да се вършат такива проекти.

Не е ли притеснително и за Българска социалистическа партия, в случай че Радев направи партия?

- Не. Обществото чака, желае нещо ново, друго, различно. Ние не се тормозим от това, че президентът може някой ден да направи партия. Познавам предизборните му обещания, виждам дейностите му в този момент - той е пореден. Възхищавам му се, че слага в центъра националния интерес, че е коректив на доста неточности на изпълнителната власт.

Казвате " нещо ново, друго, различно " - не желаете ли това да сте вие? Как ще притегляте нови гласоподаватели, в това число младежи?

- Когато ме избраха за ръководител на Българска социалистическа партия, мотото ми бе " Да променим Българска социалистическа партия, с цел да променим България ". Започнахме тази смяна, която аз дефинирам за опция на политическото статукво. Въвеждането на мандатност от 12 година за депутатите бе тежка борба в Българска социалистическа партия, само че дадохме сигнал, че не желаеме да останем във властта, до момента в който сме живи, и че има последователност с по-млади. Не ни е боязън, че ще вземат местата ни. Напротив, би трябвало да ги подготвим за това. Предложих и въведохме мандатност и директен избор на водач от всички членове - мисля, че дадохме сигнал, че властта в партията няма да е в ръцете на малко на брой, и желаеме и в страната оптимален брой хора да вземат присъединяване при вземането на решения. Имаше вътрешнопартийни разтърсвания, само че и сигнали към обществото по какъв начин желаеме да управляваме страната. Може би най-важното е, че опровергахме всеобщата религия, че всички политици сме идентични и желаеме да се доберем до властта за персонална полза. Имам поради, че отказахме аз да стана ръководител на Народното събрание, Деница Златева - министър, други сътрудници да заемат постове. Да, ние можехме да се уредим в персонален проект, само че какво щеше да стане с тези един милион българи, които бяха ни повярвали? А какво щеше да стане с страната, в която двете най-големи партии до изборите се кълнат в народа, след изборите се прегръщат поради пари и постове? Не ви щем ни постовете, ни парите. Заради други неща сме се захванали с тази работа и ще ги изкараме до дъно.

Как да привлечеш младежи? Като им предложиш решения. Защо младите фамилии не раждат деца? Не са сигурни, нямат работа и жилище. Предложихме облекчени условия за заеми на млади фамилии, отхвърли се; предложихме данъчни облекчения за млади фамилии, отхвърли се; предложихме културен чек - отхвърли се, само че това е обръщение към младежите. Разбирането ни е, че можеш да привлечеш младежи, като им предложиш решения на проблемите. Ние им предлагаме решения, нека тези послания стигнат до тях.

Може ли да има стопляне на връзките на Българска социалистическа партия с Движение за права и свободи?

- Говорим си с всички партии. Нямаме сделки за общи съдружни дейности или каквото и да е с Движение за права и свободи. Даже отказахме да внесем общ избор на съмнение, откакто споделиха, че би трябвало да се крепи стабилността. Това не е непоклатимост, това е непоклатимост в разпада.

В партията потегля подготовка за предварителни избори. Какви са индикациите, че ще има такива?

- Първо, това са ежеседмичните митинги на разнообразни групи хора в България, и то по време на председателството, когато всичко би трябвало да е спокойно и да сме щастливи. Това значи, че обществото ври и кипи и не е предостатъчно. Второ, това е нашето държание - ГЕРБ от дълго време не е имала такава съпротива. Имаме 31 различни законопроекта, алтернативата би трябвало да се види. Трето - неустойчивостта в обединението, ежедневните несъгласия и противоборства. Твърде са разнообразни, събира ги единствено желанието за власт и пари и рано или късно това ще се разпадне.

Оценката на анализатори е, че България е " пленена страна ", има слепване сред ръководещи, правосъдна власт, медии. Как може да има пробив?

- С тези анализатори сме на едно мнение - има паралелна, поробена страна. Поради дългото стоене във властта ГЕРБ обсеби всичко. Освен това решенията не се вземат в законните органи, а някъде другаде, а законните органи се употребяват за маша на решения, които са според от икономическите ползи. За пари става дума. Ролята на институциите е обезсмислена и с цел да бъде решен и най-малкият проблем, би трябвало да се стигне до премиера. Това значи едно - не работят системите в България. Факт е, че има слепване, еднолична власт.

Най-голямата заплаха да не може това да се преодолее са апатията и страхът. Много хора ни поддържат, само че ги е боязън да дойдат на наша среща или на митинг. Голямата задача е да се освободи народът от страха, в който го държи ГЕРБ. Пътят за превъзмогване на тази паралелна страна са хората, които би трябвало да я отхвърлят.

Каква е вашата оценка за положението на медиите? Според " Репортери без граници " сме на дъното по независимост не словото, а други партии настояват, че няма проблем.

- Има проблем със свободата на медиите. Част от казуса е, че се финансират през европейски стратегии от държавното управление и това ги прави подвластни от властта. Позициите на Българска социалистическа партия като съпротива постоянно се неглижират от медиите. Затова се надявам от 1 октомври да тръгне малкия екран на Българска социалистическа партия.

Предстоят европейски и локални избори. Какви претенденти ще търсите?

- Не сме почнали номинациите още, само че би трябвало да издигнем претенденти допустимо най-рано, с цел да ги видят хората, да бъдат одобрени, да влязат в разногласия с съперници. На локални избори е мъчно да се постави рамка - някъде ще търсим надпартийни претенденти, другаде - ще издигнем сполучливи кметове или нови партийни претенденти.

Чувствате ли се към този момент като одобрен водач в Българска социалистическа партия? Казвахте, че е имало доста вътрешни разтърсвания.

- Те минаха. На 1 май видях една доста сериозна сила в партията. Имаше предпочитание за смяна. Скоро ще обявим план за национална визия за България, за който ще търсим поддръжка и отвън партията. Имахме единични разтърсвания в Хасково и Шумен поради изключване на двама души от партията, само че това е част от смяната. Никой няма да повярва, че ще управляваме законно, в случай че вътре в партията не съблюдаваме разпоредбите. Продължава смяната в посока праволинейност и морал в политиката.

Имате ли терзания, че вътрешната съпротива ще се сплоти към различен претендент за водач против вас?

- Да го създадат.

Има ли опити на други хора да се договарят с ГЕРБ, както Георги Гергов?

- Да, има. Чух, че на разнообразни хора от Българска социалистическа партия от страната се вършат разнообразни предложения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР