С лед като ГЕРБ-СДС получиха днес и веднага върнаха на

...
С лед като ГЕРБ-СДС получиха днес и веднага върнаха на
Коментари Харесай

Ще има ли нови предсрочни избори, партиите коментират

С лед като ГЕРБ-СДС получиха през днешния ден и незабавно върнаха на президента Румен Радев мандата за сформиране на кабинет като втора политическа мощ, политици в Народното събрание от разнообразни групи разясниха създалата се обстановка, съобщи Българска телеграфна агенция.

Сутринта от партията на Бойко Борисов показаха пред медиите какво би било държавното управление им ,

в случай че ръководят. Председателят на парламентарната група на обединението Десислава Атанасова дефинира ставащото през последните седмици като цирк и укори партиите на митинга, че бягат от отговорност и не желаят да ръководят. Напоследък има напор за съпротива и липса на искащи да ръководят, заключи тя.

"Не ни пука какво приказват ГЕРБ, те не би трябвало да са в Народното събрание ",

сбито отговори в коридорите на Народното събрание ръководителят на ПГ на "Има подобен народ " Тошко Йорданов.

Дали ще има държавно управление с трети мандат е въпрос на договаряния, уточни Георги Гьоков

от "БСП за България ". Обстановката, в която се намираме сега, е извънредно комплицирана и всеки отговор е правилен - "да ", ще има държавно управление, както и "не ", няма да има, уточни той. Всичко зависи от хода на едни договаряния, при благосклонност постоянно има шансове, счита депутатът. Оттук нататък остава малко време, несъмнено понижават възможностите за кабинет, сподели Гьоков. Той още веднъж удостовери, че в случай че левицата получи трети мандат, ще договаря с всички парламентарни сили отвън ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Председателят на ПГ "Демократична България " Христо Иванов чака да бъде изработен опит

за намиране на някаква работеща формула, част от която да бъде точно какво да се случи с третия мандат. Не става въпрос "дайте го на нас, пък след това ще мислим ", изясни той. И уточни, че разновидността за работеща формула е съглашение сред партиите отвън ГЕРБ и Движение за права и свободи, да се обезпечи ръководство за няколко месеца, при ясни механизми за ръководство. Иванов счита рецензиите, че Народно събрание не съумява да излъчи държавно управление, за основателни. По думите му, ГЕРБ се "качва " върху явен проблем. Следва финален късмет, мисля, че в последна сметка отговорността ще надделее, уповавам се действителностите да надделеят, посочи Христо Иванов. Според него не е сполучлив вид избори "две в едно ", тъй като логиката на президентските и парламентарните избори е доста друга. Но ще бъде доста мъчно да се заобиколи този вид, съдейки по метода, по който се развиват нещата. Трябва първо да се разиска актуализацията на бюджета, акцентира депутатът.
Иванов счита още, че е време Народното събрание да стартира да образува решението си по кое време да насрочи президентските избори.

Мисля, че сътрудниците се убедиха, че не е доста лесна работа да се сформира държавно управление, разяснява Хамид Хамид от Движение за права и свободи .

Според него математически е допустимо това да стане без ГЕРБ и Движение за права и свободи.
За третия мандат отговори, че има написана конституционна процедура - в седемдневен период президентът да връчи третия мандат на парламентарна група, само че те по кое време ще го върнат, няма период.

Политиците потвърдиха, че чакат от срещата на Председателския съвет на Народно събрание с ЦИК да стане ясно каква е техническата опция за осъществяване на избори "две в едно ".

Ако се получи избори "две в едно ", ще бъде съревнование "две в едно ", ние няма да се противим на никакви дати, сподели Татяна Дончева от ПГ "Изправи се БГ!Ние идваме! ".

Според нея, "ако няма вразумление, да се вкарва на някого принудително ум не е реалистична задача ". Ние, каквото е зависело от нас, считам, сме го създали до момента и ще създадем оттук насетне, акцентира депутатът. Ключът е у "Има подобен народ ", безапелационна е тя; в случай че те не желаят да вземат участие в държавно управление, такова не може да бъде формирано. Според Дончева от няколко дни има едно "подаване на топката " сред Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, което недвусмислено говорело за основани от дълго време трайни връзки. Знаете, че Движение за права и свободи са безапелационни съперници на служебните министри, на промени в правосъдната система, при разпределянето на непрекъснатите комисии Движението получи най-ресурсните, даде причини политикът. Според нея това показвало "други връзки " с Има Такъв Народ, които до момента не са били "говорени ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР