С лед анализ, изготвен въз основа на представените от „Булгаргаз“

...
С лед анализ, изготвен въз основа на представените от „Булгаргаз“
Коментари Харесай

Нов шок с цената на газа, щял да бъде по-евтин от този в ЕС

С лед разбор, направен въз основа на показаните от „ Булгаргаз “ ЕАД данни и документи и след направени калкулации според ценовия модел, в отчета на КЕВР се предлага цената на природния газ от 1 октомври 2021 година да бъде в размер на 80,28 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). За предходния месец септември одобрената от регулатора цена е 69,40 лева./MWh.

На откритото съвещание изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ ЕАД Николай Павлов изнесе подробна информация за ценовите трендове на европейските газови пазари. В резултат на нарасналото търсене заради възобновяване на европейските стопански системи от началото на 2021 година цената на синьото гориво е отбелязала рекорден растеж. Само за последния месец цените на синьото гориво на тези пазари е повишена с над 50% и към вчерашния ден са достигнали 77 евро/MWh. Поради незадоволителните количества газовите складове в Европа са запълнени на 70 %, което е доста по-малко от нормалната междинна норма за интервала – 90%.



Независимо от отрицателните трендове цената, която „ Булгаргаз “ ЕАД предлага за българските консуматори е с 20-25% по-ниска от цените на европейските пазари, съобщи Николай Павлов. Това се дължи на закупуваните количества по двата контракта, което основава опция сдружението да реализира резистентен микс, който да подсигурява оптимално съответствие сред цена, сигурност и непрекъснатост на доставките. По калкулации на сдружението от началото на годината до момента българските консуматори са заплатили 140 млн. лв. по-малко спрямо потребителите в Европа, а за цялата 2021 година предстоящото ценово преимущество за българската промишленост заради по-ниските доставни цени се чака да доближи към 400 млн. лв.. В умозаключение той означи, че количествата природен газ за есенно-зимния сезон са обезпечени, защото нагнетяването на гориво в газовото вместилище край Чирен върви по проект и няма да се стигне до дефицит.



Решението за одобряване на цена за месец октомври 2021 година, по която „ Булгаргаз “ ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила, Комисията ще вземе на закрито съвещание на първи октомври.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Двама сътрудници си приказват: - Ужас! Шефът се заканва да редуцира половината хора в предприятието! - Е, ние с теб няма какво да се опасяваме.… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниТова са Теса Ганзерер и Нике Славик от ЗеленитеОт началото на септември досега Таня Петрова е съветник по правни въпроси в МВРОт 457 оценени клинични проби при всички е бил открит този вид на вирусаНово мощно земетресение с магнитуд 5,4 по Рихтер беше записано днесПредположенията са, че това е локален гражданин, който е в неопределеност от края на ноември 2019 г.Не пропускайте поредицата от вторник до четвъртък от 20:00 ч. по NOVAСърдечната му активност спряла на входа на болницатаПлатформата се причислява към най-големите обществени мрежи в светаЕкипи на полицията и пожарната изтеглят живущите в сградатаОфертите са надвишили оптималната цена, заложена в публичната поръчкаНе е належащо авансово записванеАвтомобилът е изгорен напълноАз обичам хората и постоянно съм била поредна, означи певицатаКакво би трябвало да знаем за политика, окрилил социалдемократитеСитуацията е извънредно напрегната, сподели полският вътрешен министър Мариуш КаминскиТемпературите ще се намаляват и преобладаващите оптимални ще бъдат сред 17° и 22°От мрежата Тези звезди са по-образовани, в сравнение с сте
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР