С концерт Народното читалище Елин Пелин 1896 в град Елин

...
С концерт Народното читалище Елин Пелин 1896 в град Елин
Коментари Харесай

С концерт град Елин Пелин почете 100 години от рождението на Димитър Динев

С концерт Народното читалище " Елин Пелин 1896 " в град Елин Пелин уважи 100-годишнината от рождението на Димитър Динев и 60 години от основаването на Народен хор " Димитър Динев ".

" С огромна обич и с доста възторг се подготвихме за този концерт, тъй като сплотяваме две забележителни годишнини - 100 години от рождението на нашия диригент, музикант и композитор Димитър Динев и 60 години от основаването на фолклорния хор наименуван Димитър Динев. Всички бяхме доста въодушевени. Динев доста издигна със своята работа като диригент и аранжор престижа освен на националния хор, само че и на културната атмосфера в град Елин Пелин ", сподели пред БГНЕС Илка Димитрова, началник на Народния хор " Димитър Динев ".

Димитрова описа, че с Динев са били сътрудници в българското национално радио преди години. " Той отговаряше за турската музика, за турските излъчвания на радио България, а аз бях редактор музикален продуцент на българска национална музика. Първоначално той ме предложения да бъда негов асистент, тъй като поради турската музика той трябваше доста да пътува ", изясни тя.

Ръководителят на Народния хор " Димитър Динев " показа, че Динев я е наричал " казъм ", което значи " дъще ", и й е давал и препоръки, като да вземем за пример - постоянно да има диригент на подготовка, както и да не сменя часа и деня на подготовки, тъй като в противоположен случаи артистите може да не се появят на подготовка.
Ивайло Симеонов, кмет на гр. Елин Пелин
" От него доста хубави неща съм научила, потребни за моя професионализъм ", акцентира тя. Описва Динев като образован, доброжелателен и самоотвержен.

" Именно поради това духът на Димитър Динев витае и ще продължи да витае в Елин Пелин ", безапелационна е тя. По думите й точно с шопската музика и подготовките са Динев я е спечелил. Тя изрече голяма признателност към децата на Димитър Динев - Борис Динев и Мария Ковачева.

" Много са ни помагали в читалището. Толкова са били всеотдайни и единствено с по половин дума се разбираме ". Народните носии в концерта са били обезпечени с финансовата помощ точно на децата на Динев.

Ръководителят на Народния хор " Димитър Динев " започва концерта с две шопски песни - едната на Димитър Динев, а другата на Филип Кутев. В концерта бяха включени и две македонски песни. " Надяваме се посредством нашите песни да пулсира творчеството и духът на Димитър Динев ", сподели още Илка Димитрова.

В концерт-спектакъла участваха още Народен хор " Димитър Динев ", Теодоси Спасов, Стоян Янкулов-Стунджи, ЖФГ " Новоселки ", ДФГ " Шарени мъниста ", ВГ " Камбанки " и Шопски отбор " Ради Радев ".

Специални посетители на празника бяха Смесен национален " Гоце Делчев ", граф София и Формация " Кипри "./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР