С камбанен звън от всички православни храмове точно в 12

...
С камбанен звън от всички православни храмове точно в 12
Коментари Харесай

Хасково празнува 145 години от Освобождението си

С камбанен звън от всички православни храмове тъкмо в 12 часа Хасково чества 145 години от Освобождението си от османско господство, оповестиха от Общината.
,   Община Хасково
За втора поредна година по самодейност на кмета на Община Хасково Станислав Дечев и с поддръжката на Пловдивската митрополия хасковските църкви означиха с празничен звън деня на #свободата, по този начин както през 1878 година предците ни са посрещнали освободителите.

Венци на благодарност пред паметника-морена сервираха градоначалникът Станислав Дечев, ръководителят на Общински съвет Хасково Таня Захариева, общински съветници, представители на Хасковското военно формирование 52 740, духовници, почетни жители на Хасково, представители на политически партии, на патриотични организации, доста жители и деца.
,   Община Хасково
„ След епохи на мрачевина, тегоби и нещастия, Хасково посреща освободителните отряди на ген. Гурко с камбанен звън и шествие, водено от духовниците ни. Посрещат ги тук, в сърцето на Хасково, където, макар бесилките, вярата не е угасвала “, напомни в словото си кметът на Община Хасково.
 Община Хасково
„ 145 години по-късно, още веднъж с камбанен звън, Хасково празнува Освобождението си. И ми се желае ние, хасковлии, да бъдем дружно! И освен през днешния ден, когато честваме. И освен в дните, когато демонстрираме съпричастност или когато скърбим.

Мечтая да сме дружно всеки ден, с цел да покажем, че имаме воля да вървим по един общ път - пътят на Хасково, че имаме памет за предишното и взор за бъдещето- бъдещето на Хасково, и че всички ние имаме една религия - вярата в Хасково! “ Честит празник, скъпи съграждани! Бог да пази красивия ни град и неговите поданици! “ , съобщи кметът Станислав Дечев.
 Община Хасково
Ритуалът продължи със мемоари за Освобождението на Хасково, из книгата на Георги Стоилов, изпълнени от Наталия Делчева от ПГТ “Александър Паскалев “.

Тази вечер от 18:30 часа в Младежки център Хасково е празничният концерт във връзка 145 години от Освобождението на Хасково. Участват Женски национален хор " Зора Зорница ", Школа за национално пеене " Зора Зорничка " към НЧ „ Зора-1982 “ и фолклорен клуб „ Славяни “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР