С итуацията в Афганистан е тревожна, непосредствен и спешен приоритет

...
С итуацията в Афганистан е тревожна, непосредствен и спешен приоритет
Коментари Харесай

Светлан Стоев пред ЕС: Ситуацията в Афганистан е тревожна, спешен приоритет е евакуацията на гражданите ни

С итуацията в Афганистан е тревожна, непосреден и незабавен приоритет е евакуацията на жителите ни. Това съобщи министърът на външните работи Светлан Стоев пред сътрудниците си от Европейски Съюз по време на състоялия се през днешния ден ексклузивен Съвет "Външни работи ", отдаден на обстановката в Афганистан.

Външните министри от Европейски Съюз разискаха извънредно тревожната и динамична обстановка в Афганистан и произлизащите от нея провокации за страната, района и Европейски Съюз, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Единодушно като непосреден приоритет бе избрана евакуацията на жителите на страните членки и локалния личен състав в задграничните задачи и интернационалните организации.

Потвърден бе задължението на Европейски Съюз към стабилността на Афганистан и оказване на помощ на популацията на страната. Налице е воля за създаване на обновена тактика на Европейски Съюз за Афганистан. Сътрудничеството и поддръжката към страните от района ще бъдат основни за преодоляване на обстановката, в това число на мигрантския напън.

Министрите на външните работи се сплотиха към разбирането, че ясно следва да бъдат декларирани упованията към бъдещото ръководство на Афганистан за съблюдаване на интернационалното и филантропичното право и поетите от страната интернационалните задължения. Специално внимание бе отделено на обстановката на дамите и девойките, както и малцинствата, чиито права и равноправно присъединяване в обществения живот на страната би трябвало да бъде обезпечено.

В своето изявление българският външен министър изрази и терзание по отношение на огромния брой афганистанци, напускащи страната си, и нараствания мигрантски напън върху България като външна граница на Европейски Съюз. В този подтекст България ще разчита на солидарността на Европейски Съюз.

СВНР приключи с приемането на декларация по обстановката в Афганистан.

Афганистан е включен като тематика и в неофициалната среща на външните министри при започване на септември.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР