С гласовете на ГЕРБ, „Обединени патриоти”, ДПС и „Воля” мнозинството

...
С гласовете на ГЕРБ, „Обединени патриоти”, ДПС и „Воля” мнозинството
Коментари Харесай

Отхвърлиха искането на БСП за референдум за Истанбулската конвенция

С гласовете на ГЕРБ, „ Обединени патриоти”, Движение за права и свободи и „ Воля” болшинството в Народното събрание отхвърли предлагането на Българска социалистическа партия за осъществяване на народен референдум с въпрос: "Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира по този начин наречената Истанбулска спогодба от 11.05.2011 година? ".

Дебатите продължиха близо два часа. През тях стана ясно, че в това време Министерският съвет е изтеглил документа и че утвърждението му към този момент не е на дневен ред.

Ние сме държавно управление, определено от народа, и ще се съобразим с неговото искане за евакуиране на Конвенцията на Съвета на Европейски Съюз за битка с насилието над дами.

Това сподели министър-председателят Бойко Борисов по време на съвещание на Министерски съвет.

„ Конвенция на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашно принуждение - по този начин, както звучи, и по този начин държавното управление го одобри. Само че по-късно имаше доста тежки реакции и на съдружния сътрудник, и на православието, и на мюфтийството и се насадиха големи страхове измежду народа. Ние сме държавно управление, определено от народа, и би трябвало да се съобразим с това, което той желае.

След като се произнесе Конституционният съд, ще можем умерено да водим диспути и в спокойна политическа и социална атмосфера да се претегли всичко, което е "за " и "против ", сподели Борисов.

Но с този акт ние считаме, че ще завърши тази тематика, по която незаслужено бяхме обвинени “, разясни още министър председателят.

„ Въпросът с Истанбулската спогодба се затваря вечно, в случай че народът се произнесе с „ не “ на референдум - от това желаят да избягат ръководещите, репликира задочно премиера водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на изявленията в пленарна зала. Тя разяснява, че Българската православна черква и 70% от българите не одобряват конвенцията.

Симпатизанти на Българска социалистическа партия даже са провеждали разнообразни начинания и са организирали подписка в поддръжка на Истанбулската спогодба. Колеги от Българска социалистическа партия, какво става? Защо се получава това разминаване от това, което говорихте до момента и това, което вършиме от 15 декември насам? Каква е тази смяна?, попита шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Колеги от Българска социалистическа партия, вие постигнахте избран публичен отзив, само че сега пресолявате нещата и в един миг те ще се извърнат против вас, съобщи Славчо Атанасов от „ Обединени патриоти”. „ Моето персонално мнение е, че пренавиваме пружината”, уточни Атанасов. „ Голяма част от българския народ изрично отхвърля тази спогодба и мисля, че самото самозапазване на политическите сили няма да разреши оттук насетне този въпрос още веднъж да бъде върнат в Народното събрание”, добави той.

Движение за права и свободи няма да поддържа предлагането на Българска социалистическа партия за референдум за Истанбулската спогодба, заявява Движение за права и свободи Хамид Хамид. „ Тръгнали сте, сътрудници, с топ на лов за яребици ", обърна се той към Българска социалистическа партия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР