С гласовете на ГЕРБ, ДПС и Обединени патриоти в сряда

...
С гласовете на ГЕРБ, ДПС и Обединени патриоти в сряда
Коментари Харесай

Ветото върху антикорупционния закон бе отхвърлено в правната комисия

С гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Обединени патриоти " в сряда парламентарната правна комисия отхвърли президентското несъгласие върху антикорупционния закон. В поддръжка на ветото гласоподаваха единствено депутатите от Българска социалистическа партия.

Президентът Румен Радев реагира бързо с думите, че болшинството в Народното събрание е посочило, че " няма политическа воля за действителна, всеобхватна и ефикасна битка с корупцията ".

" Това (отхвърлянето на ветото) не е изненадващо за мен. Всички диспути към антикорупционния закон и изключително събитията от през днешния ден (сряда) демонстрират, че в действителност няма политическа воля за действителна, всеобхватна и ефикасна битка с корупцията. Явно тази битка ще продължи да се води от жителите и медиите. Това е моята оценка за това, което става през днешния ден, за жалост ", сподели президентът. Той повтори тезата си, че антикорупционният закон няма да докара до по-ефективна битка с корупцията.

Президентът се закани да наложи несъгласие върху закона преди окончателното му приемане от Народното събрание през декември. Още на 2 януари той извърши обещанието си с аргумента, че оспорва нормативния акт в целокупност. Това е първият повсеместен закон, върху който Румен Радев постанова несъгласие.

Той счита, че има риск от политическо преодоляване на антикорупционната комисия, която ще ползва закона. Причината е в това, че целият състав на комисия ще се назначава от Народното събрание, а по-късно членовете могат да се махат с нормално болшинство

Освен това той предизвестява за вероятни злоупотреби със СРС-та и нарушаване на човешки права. Радев се афишира и против неналичието на отбрана за създателите на корупционни сигнали и неналичието на правосъден надзор върху дейностите на новата комисия.

Още при подготвянето на новия антикорупционен закон на ГЕРБ президентът съобщи, че законът няма да свърши работа, защото комисията " Антикорупция " няма да има проверяващи функционалности, за каквито настояваше Българска социалистическа партия. В проектозакона на Българска социалистическа партия, който бе отритнат, се предвиждаше също ръководителят на антикорупционния орган да бъде назначаван от президента, а не от Народното събрание, както одобриха ръководещите.

" Най-силното доказателство за триумфа на напъните в битката с корупцията ще се показва в това закононарушенията да бъдат разкривани навреме и във връзка с причинителите да се реализира дейно наказателно гонене ", се споделя в причините на президента.

Дебатът в правна комисия

Първа думата взе проф Емилия Друмева, която е началник на правния съвет на президента. Бившият парламентарен арбитър изясни на депутатите, че претекстовете на президента са готови " професионално и най-много доброжелателно ". Тя добави, че във ветото са изложени юридически, а не политически причини. Това бе отпратка към тезата на Данаил Кирилов (ГЕРБ), който изясни, че ветото на Радев съдържа " замаскирани политически причини ".

Проф. Друмева направи и дълъг разбор на смисъла от съществуването на президентското несъгласие, в това число като част от системата от инспекции и салда сред управляващите.

Заместник-министърът на правораздаването Евгени Стоянов отговори на това с тезата, че президентът просто има друга идея за битка с корупцията. Той подсети за плана на Българска социалистическа партия, който оферираше основаването на специфичен антикорупционен проверяващ орган. Евгени Стоянов сподели, че в България проверяващи функционалности имат прокуратурата и Министерство на вътрешните работи. Той пропусна да означи, че преди време такива пълномощия имаше и ДАНС.

" Корупцията е по-широко разбиране от състав на закононарушение, както е в Наказателния кодекс. Ние считаме, че това е едно обществено събитие ", сподели Стоянов. Така той стимулира тезата си, че прокуратурата ще се бори с " корупционните " закононарушения, а антикорупционната комисия с нейните други непрестъпни прояви – спор на ползи, необяснимо обогатяване и други.

" Попитайте средностатистическия българин " Що е то корупция " и вижте дали той няма да опише действителен незаконен състав. Не е ясно с какво ще се занимава новият антикорупционен орган, само че е ясно, че няма да се бори с корупцията ", отговори Крум Зарков от Българска социалистическа партия.

В този миг в дебата се включи и ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), който подсети, че корупцията може да се бори и с лишаване на имущество с противозаконен генезис. Спорът в правната комисия изобилстваше от голям брой гафове и подвеждащи тези.

Димитър Лазаров (ГЕРБ) отбрани правото на антикорупционната комисия да подслушва, макар че не проверява закононарушения, с аргумента, че ДАНС също може да подслушва. " От 2013 година ДАНС няма проверяващи пълномощия ", сподели Лазаров. Тезата на депутата е подвеждаща, тъй като ДАНС се занимава с контраразузнаване и няма по какъв начин да не употребява специфични разследващи средства. Антикорупционната комисия обаче се бори главно спора на ползи, което не е закононарушение и води цивилен каузи за конфискация на имущество.

Данаил Кирилов (ГЕРБ) изясни, че подслушването от комисията ще помогне в битката с корупцията, тъй като събраните материални доказателства ще се предават на прокуратурата. Истината е, че прокуратурата няма по какъв начин да употребява пред съда данните от това подслушване, тъй като те не са събрани от реда на Наказателно-процесуалния кодекс.

Крум Зарков (БСП) разгласи, че новата антикорупционна комисия може да прави инспекция на имущество единствено против обвинено лице. Това също не е правилно, а законът дава още три други хипотези, при които инспекция може да стартира.

Очаква се ветото на президента да бъде преодоляно относително елементарно и в пленарната зала на Народното събрание.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР