С Фотоизложба Балкански театър на сенките – пътят до Пловдив“

...
С Фотоизложба Балкански театър на сенките – пътят до Пловдив“
Коментари Харесай

В Пловдив започват празниците на древното сценично изкуство

С Фотоизложба „ Балкански спектакъл на сенките – пътят до Пловдив “ стартират празниците на античното театрално изкуство, което е в листата на нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО.

Изложбата на пана в Цар Симеоновата градина показва началото, историята и развиването на неповторимия, непокътнат само на Балканите, Театър на сенките. Той е известен в Турция като „ Карагьоз “, а в Гърция – като „ Карагьозис “.

Експозицията наблюдава пътя на 500-годишното изкуство до наши ни, като документира благосъстоянието и достоверността на сбирките и на театралните музеи „ Карагьоз и Хдживат “ в Бурса и „ Спатарио Музей “ – Маруси, Гърция. Показани са присъщите кукли, с които се извършва театърът, персонажите, символиката и техниките за моделирането им от ръчно обработена кожа. 

В неговите рамки до края на месец май пловдивската аудитория ще може да се наслаждения на сценичен фест, уъркшоп за разработване на театрални кукли, просветителни кино прожекции, както и на спектакли на достоверния Театър на сенките, показани от артисти от Гърция и Турция.

Фотоизложбата се осъществя от Сдружение „ АртеВизия “, като част от плана „ Балкански спектакъл на сенките в Пловдив “ и е част от Културния календар на града за 2022 г.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР