с две трети още тази година и да сложи край

...
с две трети още тази година и да сложи край
Коментари Харесай

ЕК представи план за намаляване с две трети на газовата зависимост от Русия още тази година



с две трети още тази година и да постави завършек на зависимостта си от съветските доставки на горивото " доста преди 2030 година ", оповестява организация Ройтерс.

Изпълнителният орган на Европейския съюз съобщи, че ще направи това посредством прекосяване към различни доставки и по-бързо разширение на чистата сила според проектите, които значително ще бъдат отговорност за използване от страна на националните държавни управления.

Руската инвазия в Украйна предишния месец провокира преразглеждане на енергийните цели на 27-те страни членки на Европейски Съюз, защото Брюксел се стреми да освободи европейските страни от зависимостта от Русия, която доставя към 40% от природния газ в блока.

са в допълнение към политиките за изменение на климата, които Европейски Съюз договаря сега, които са предопределени да понижат нездравословните излъчвания по-бързо през това десетилетие и сами по себе си биха понижили потреблението на газ в Европейски Съюз с 30% до 2030 година.

Комисията сподели, че газът и втечненият природен газ от страни като Съединените щати и Катар тази година могат да заменят повече от една трета, или 60 милиарда кубически метра, от 155-те милиарда кубически метра, които Европа получава годишно от Русия. А до 2030 година увеличеното потребление на биометан и водород също може да помогне за понижаване на тази взаимозависимост от съветски газ.
Нови планове за вятърна и слънчева сила пък могат да заменят 20 милиарда кубични метри от търсенето на газ тази година, до момента в който утрояването на потенциала им до 2030 година, или прибавянето на 480 гигавата (GW) вятърна и 420 гигавата слънчева сила, може да спести още 170 милиарда куб. м природен газ годишно.

Намаляването на термостатите с един градус Целзий (1°C) пък може да спести спомагателни 10 милиарда кубически сантиметра газ през тази година, до момента в който до 2030 година подмяната на газови котли с 30 милиона термопомпи може да спести още 35 милиарда кубически сантиметра, се показва в проекта на Комисията.

Някои страни членки търсят по-голямо финансиране от Европейски Съюз, с цел да защитят потребителите от покачващите се европейски цени на газа, които доближиха тази седмица нови върхове.

Държавите могат да таксуват облагите на енергийните компании от високите цени на газа, с цел да компенсират по-високите сметки за електрическа енергия, отбелязва Европейската комисия. Агенция Ройтерс цитира Международната организация по енергетика (MAE), съгласно която посредством сходни налози могат да се съберат 200 милиарда евро тази година.

Руските газови потоци към Европа до момента са постоянни след нашествието на Русия в Украйна.

Въпреки това Москва предизвести в понеделник вечерта, че вероятно западни наказания против съветския нефт - концепция, подкрепена от Съединените щати и Англия, само че която раздели страните от Европейски Съюз - може да накара Русия да затвори огромния газопровод до Европа " Северен поток 1 ".

Европейската комисия също по този начин ще предложи правила до април, които изискват от страните от Европейски Съюз да запълват газовите си складове до 90% до 1-ви октомври всяка година. Понастоящем газовите складове в Европейски Съюз за запълнени на едвам 27%.

Европа разполага с задоволително газ в предпазване и доставки от други страни, с цел да преживее тази зима, само че анализатори споделят, че дълготрайно прекъсване на съветския импорт би засегнало европейската стопанска система и ще изисква незабавни ограничения като затваряне на предприятия, оповестява Ройтерс.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР