С две статуетки си тръгна екипът на издателство Фют“ от

...
С две статуетки си тръгна екипът на издателство Фют“ от
Коментари Харесай

Раздадоха наградите „Бисерче вълшебно“

С две статуетки си потегли екипът на издателство „ Фют “ от церемонията по награждаването на спечелилите в шестото издание на премията „ Бисерче вълшебно “, проведена от фондация „ Детски книги “.

Самопубликуващият създател Цвета Белчева пък събра най-вече гласове в новосъздадената категория за нехудожествена детска литература.

С гласовете на 9447 деца от цялата страна бяха определени общо 7 призьори измежду 101 номинирани заглавия на създатели от 19 страни. Те получиха оценките си на гала в Младежкия спектакъл „ Николай Бинев “ в София на 22 април, рождения ден на Валери Петров, на чието стихотворение е кръстена и премията.

„ Мечокът и пианото “ с текст и илюстрации от Дейвид Личфийлд (изд. „ Фют “) завоюва измежду книгите за най-малките в категория „ Откриватели ” (5-7 г.), а „ S.O.S. Нова учителка “ на Доминик Демерс (изд. „ Прозорец “) е победител в категория „ Изследователи ” (8-10 г.). „ Невидим “ на влогъра Стан (изд. „ Егмонт “) взе премията в категория „ Мечтатели ” (11-13 г.). Първо място в при „ Майстори ” (14-16 г.) завоюва „ Сянката “ от италианския създател Джузепе Феста (изд. „ Фют “), който преди броени дни беше в България. Книгата на Цвета Белчева „ Тялото приказва “ събра най-вече гласове в новосъздадената категория за нехудожествена литература за деца „ Нещотърсачи ” (5-16 г.) – близо 1500.

Организаторите на премията връчиха и две грамоти за художествена и нехудожествена книга с най-вече гласове от читатели под 5-годишна възраст – „ Приказки за цялото семейство “ от Диана Петрова и „ Откъде идва храната? “ на Виктория Иванова, оповестени от изд. „ Софтпрес “.

Фондация „ Детски книги “ награди и няколко читалищни и учебни библиотеки от София, Попово и пловдивското с. Труд със специфични благодарствени грамоти за дейна поддръжка за премията „ Бисерче вълшебно “ през годините.

„ Децата обичат красивите книги и тази година надпреварата беше извънредно оспорвано. Благодаря за поддръжката освен на формалните институции, а и на учителите и библиотекарите, които постоянно прекарват повече време с децата, в сравнение с ние, родителите им. Без тях, колкото и да желаеме децата ни да четат, това нямаше да е допустимо “, разяснява Валентина Стоева, ръководител на Съвета на фондацията. Тя посочи, че и след крайния период не престават да идват попълнени форми за гласоподаване и действително участвалите деца надминават 10 000.

За първа година от провеждането на премията от 2013 година насам най-вече дали своят вот има от София – 2721 гласа. След това се подреждат Силистра, Попово, Русе и с. Труд.

Специални посетители на церемонията в неделя вечер бяха дребните артисти от детски хор „ Пим-пам “ с диригент Ирена Христова. Те извършиха две песни от спектакъла „ Лили и вълшебното бисерче “, който се играе на сцената на Софийската опера и балет. Водещ на награждаването беше радио и ТВ водещата и основател медийната платформа за деца Radio Family Евелина Павлова.

Наградата “Бисерче вълшебно ” 2018 се реализира от фондация “Детски книги ” по план, финансиран от стратегия „ Култура “ на Столична община, с поддръжката на Министерство на образованието и науката и под патронажа на Министерство на културата. Реализира се в партньорство с Асоциация “Българска книга ”, Българската библиотечно-информационна асоциация, фондация “Глобални библиотеки – България ”, Читалище.то, читАлнЯта, Заедно в час, Premio Travel, Николови Ритейл, Store.bg, Orange Center и печатница Циан. С медийното партньорство на “Аз чета ”, Детски дневник, Дарик радио, Неправителствени организации Портал, Данибон, Радио Family, ArtLive. Комуникационен сътрудник на “Бисерче вълшебно ” 2018 година е цифрова организация BookMark.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР