С две седмици по-рано започва летният туристически сезон тази година.

...
С две седмици по-рано започва летният туристически сезон тази година.
Коментари Харесай

Летният туристически сезон започва с оптимизъм, но и с притеснения за ДДС-то и цените

С две седмици по-рано стартира летният туристически сезон тази година. Очакванията са оптимистични, като прогнозните данни на бургаското летище демонстрират растеж на задграничните туристи от 10%.

С това обаче вървят и терзанията на сектора, че служебното държавно управление предлага връщането на 20% ставка на Данък добавена стойност за туристическия бизнес.

С близо 20% по-високи цени на туристическите пакети спрямо предходната година стартира сезонът. Причината е в инфлацията. Предложението на служебното държавно управление като мярка за стабилизиране на бюджета да възвърне ДДС-то за туристическите услуги и от 9% да стане 20% провокира доста и спорни реакции.

Според хотелиера Румен Мончев, който е представител на Съюза на частните притежатели в Слънчев бряг, страната още веднъж слага сектора пред форсмажорни условия.

" След 2 години на пандемия и 1 година на война чакахме това лято сезонът да е по-предсказуем, а държавното управление още веднъж ни предлага изненади ", съобщи Мончев. Неговият хотел ще посрещне първите туристи за Великден. Те са от Румъния, Гърция, Турция, Унгария.

" Как ще се продължи по-нататък и какво ще става - не знам. Хората са извънредно обезпокоени от това, което се случва. Страшен тормоз става ", уточни той.

" За първа седмица, откогато стартира тази шумотевица, стопираха всевъзможни резервации. Ужасно съм обезпокоен. /.../ Хората стартират да се преориентират. Обратно се връщат по другите дестинации. Турция незабавно реагира - там ДДС-то е 7%. Гърците още веднъж регираха. В Европейски Съюз е възможно до 5% Данък добавена стойност, тъй като това са пари, които туристите носят извън. Това е цялостно безумие, което напряко ни изкърти зъбите тук в последните 10 дни с тези нелепости. Не схванаха, че най-добре ще бъде да се пази тишина за туристическия отрасъл, с цел да може хората да си почиват. Не може такива шумотевици. Това е златната кокошка на България. Всеки път някакви хора излизат от някакви шубраци, сънуват някакви розови сънища, че ще оправят страната, а в това време трансформират живота ни в пъкъл. В целия свят туризмът се толерира, тъй като носи пари извън. Докато няма Закон за туризма и всеки, който нанесе такава щета, да дава отговор, до момента в който не я потвърди, няма да спре. Всяка година започваме да се пресираме. Оставам с усещане, че някой заплаща за тази работа ".

Мончев подозира, че това са умишлени дейности за да насочат туристическия поток на друго място.

Записванията за туристическия сезон се развиват оптимистично, съобщи шеф на хотелски комплекс Христо Караилиев. По думите му се следи растеж от 20% от обичайните пазари като Полша. По-малко покачване се обрисува и на пазарите Англия и Румъния.

Ще е мъчно и ще се наложи да усъвършенстваме разноските, сподели той в отговор на въпрос по какъв начин ще се оправят с разликата в цените при ранните записвания и сегашните.

" За да останем конкурентни и като качество на артикул, нямаме кой знае какъв брой благоприятни условия за оптимизация. Ситуацията е много непредвидима. Рисковете са съществени ".

Евелина Пулева от УС на Регионалната туристическа камара предвижда, че цените ще скочат с към 15-20%.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР