С достойно поведение и респект към избирателя те победиха, което

...
С достойно поведение и респект към избирателя те победиха, което
Коментари Харесай

Станишев: С новото лидерство на Шолц Европа има шанс да излезе от кризата

" С почтено държание и почит към гласоподавателя те победиха, което още един път потвърждава, че няма авансово извоювани или изгубени избори. Коалиционните договаряния ще бъдат сложни, само че левицата ще бъде най-голямата секта в Бундестага, а Олаф Шолц е най-вероятният идващ канцлер на Германия. “

„ Още в акцията беше ясно, че социалистите имат доста допирни точки със зелените и либералите като евентуални съдружници по необятен кръг от политики. Последователното държание на ГСДП, съчетано с достоверни леви послания и необятното утвърждение за Олаф Шолц, откриват пътя за коалиция, водена от левите. “

Така водачът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев разяснява резултатите от федералните избори в Германия. В неделя 25,7% от гласувалите избраха социалистите, против 24,1% за десните от ХДС/ХСС.

„ Немските гласоподаватели ясно демонстрираха, че желаят повече обществена правдивост и по-решителни дейности във връзка с климатичните политики. Това бяха главните тематики в акцията. Правителство, водено от ГСДП, ще донесе осезателен прогрес по тези тематики – както в Германия, по този начин и в Европа. Бих споделил дори, че с новото водачество на Шолц Европа има доста по-голям късмет бързо да излезе от рецесията. “, добави Станишев.

Това е следващата добра вест за лявото политическо семейство в Европа от последните седмици, откакто Работническата партия завоюва изборите в Норвегия. Там също дебатът беше доминиран от климатичните политики, и то в страната, която е най-големият производител и експортьор на нефт и газ в северна Европа. Там лявоцентристки блок ще разполага с поддръжката на 100 депутати в 169-местния парламент.

През юни, в навечерието на акцията за федералните избори, Станишев беше хазаин на огромно събитие на ПЕС в Берлин, отдадено на бъдещето на Европа. Лидерът на европейската левица събра в немската столица министър председатели и еврокомисари в поддръжка на Олаф Шолц. Тогава претендентът за канцлер се разгласи за „ мощна и овластена Европа “, която се грижи за приходите на хората, по-добри условия на труд и обществени стандарти, изключително в подтекста на зеления и дигитален преход. Лидерът на ПЕС очерта метода на левите за справяне с актуалната рецесия – повече обществени ограничения в отбрана на работата и приходите на хората. Той уточни, че постигнатото в огромна степен се дължи на напъните на социалистите на национално и европейско ниво.

„ Доволен съм, че този метод и последователността на левите в Европа се правят оценка от гласоподавателите. Предстои да работим дружно с ГСДП по доста тематики – от Зелената договорка и данъчното облагане, до външната политика. Общата визия за обществено, заслужено и стабилно развиване, продължава да ни сплотява, а този избирателен резултат е новият късмет за леви прогресивни политики в Германия и в Европа. “, заключи Станишев.

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР