С близо 1 100 000 лева е била източена Здравната

...
С близо 1 100 000 лева е била източена Здравната
Коментари Харесай

Прокуратурата: С над 1 млн. лв. е ощетена Здравната каса в Пловдив

С близо 1 100 000 лв. е била източена Здравната каса посредством корупционна скица, работила към 1 година. Това разгласи на ексклузивен брифинг в Пловдив окръжният прокурор Румен Попов.

Вчера в града бяха задържани шефът на дирекция в РЗОК Иван Деспотов и сътрудника му Влади Манев. Заедно с тях са арестувани още двама - притежателят на верига аптеки Николай Александров и мъж, който е бил подставено лице в схемата.

„ Тя е била следната - Деспотов и Манев са предоставяли на притежателя на аптеките информация за тежко заболели пациенти, най-вече с хептатит C. Николай Александров е наел подставеното лице, с цел да записва три виртуални аптеки. На тях касата е превеждала средства за медикаментите на въпросните пациенти, които са били дублирани ”, изясни прокурор Попов, представен от „ 24 часа ”.

По думите му, на процедура болните не са били ощетени. Те са си получили медикаментите от действителни аптеки. Чрез подправяне на документи обаче техните имена са се дублирали, с цел да могат виртуалните аптеки да получат средства от касата за сякаш предоставените лекарства.

Наблюдаващият прокурор Галин Гавраилов акцентира, че подставеното лице е подписвало всички документи. Той е теглел от банката парите, които здравната каса е превеждала за медикаментите на тежко болните пациенти. След това ги е предавал на притежателя на действителните аптеки - Николай Александров, който ги е разпределял на участниците в схемата. Най-много пари са прибирали Влади Манев и Иван Деспотов. Двамата са привлечени като обвинени за приемане на рушвет от 50 хиляди лв. от Николай Александров и за помагачество за документна машинация.

Собственикът на веригата действителни аптеки е наемал за виртуалните магистри фармацевти, на които е плащал заплати, без те да вървят на работа.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР