С 9 на сто са поскъпнали жилищата у нас през

...
С 9 на сто са поскъпнали жилищата у нас през
Коментари Харесай

България е седма в ЕС по ръст на цените на жилищата през 2017 г.

С 9 на 100 са поскъпнали жилищата у нас през третото тримесечие на 2017 година по отношение на година по-рано. Това отрежда на България седма позиция в Европейския съюз по растеж на цените, демонстрират данните на Евростат.

Най-големи годишни нараствания на цените на жилищата са регистрирани в Чехия (12.3%), Ирландия (12%), Португалия (10.4%), Унгария (10.2%), Холандия (10.2%) и Латвия (9.5%). Единствено в Италия цените на жилищата са паднали с 0.9%, сочат данните на Евростат.

Средно за Европейски Съюз цените на жилищата са поскъпнали с 4.1 на 100 през третото тримесечие на 2017 година по отношение на година по-рано.

Междувременно Българска народна банка предизвести банките да внимават с отпущането на жилищни заеми, тъй като растежът на цените на парцелите крие рискове. В отчета си за положението на банковата система за третото тримесечие на 2017 година централната банка поучава кредитните институции да бъдат по-консервативни при финансирането на стопански браншове и сътрудници с високи равнища на задлъжнялост. Освен това Българска народна банка предизвестява, че покачването на цените на недвижимите парцели няма да бъде постоянно и банките не би трябвало да занижават условията си за здравословно съответствие сред размера на новоотпуснатите заеми и цената на ипотекираните парцели.

В края на предходната година в отчета си за несъразмерните макроиконмически несъответствия Европейската комисия също предизвести за риск на пазара на парцели, поради високата задлъжнялост на бизнеса и семействата.

От най-голямата организация за недвижими парцели у нас „ Адрес “ пък предизвестиха за риск при покупко-продажбите на зелено и възможност някои от започнатите планове да не бъдат приключени.

Кредитирането е главния фактор за растежа на цените

Агенциите за парцели регистрираха деен пазар в България през предходната година, движен главно от ниските лихви по ипотечните заеми. Кредитирането е бил главният фактор за повишаването на жилищата у нас. Според данните на Агенцията по вписванията близо 65% от сделките са осъществени благодарение на външно финансиране. По-високата досегаемост на парите в композиция с растящите приходи на популацията дадоха убеденост на клиентите и те започнаха да търсят и по-голям % съфинансиране, разяснява Георги Павлов, изплнителен шеф на " Адрес ".

В общия случай ипотеката покрива сред 50% и 80% от цената на парцела, демонстрират данните на " Адрес ". Този индикатор се трансформира най-динамично на годишна база – усилва се двойно по отношение на предходната година и към този момент доближава 18% от всички покупко-продажби. Значително понижават покупко-продажбите с банково присъединяване до 30% - през 2017 година делът им се е стопил над 3 пъти и към този момент съставляват едвам 3%. Най-голям дял банково финансиране – 80% - 100% имат 14% от сделките през годината.



" През миналата 2016 година купувачите избраха да влагат спестени средства, за вложението на които не виждат по-добра опция. Затова външното финансиране беше под 50% от цената на договорката ", уточни Павлов.

Според него макар по-голямото присъединяване на банките през миналата година, българите към момента остават по-скоро внимателни при тегленето на заем. " Делът на клиентите, които търсят или чакат да получат 100% банково финансиране е релативно дребен и не трябва да се съпоставя с годините преди рецесията, когато и банките, и купувачите поемаха по-голям риск ", сподели Павлов.

" През 2018 година чакаме дейностите на ЕЦБ за последователно стягане на паричната политика, което може да докара до леко повишаване на лихвите. Цените на парцелите у нас ще спаднат и по този начин пазарът ще се контролира ", разяснява още Георги Павлов. Според него, в случай че лихвените нива се запазят ниски, дефицитът на жилища ще продължи, а с него и покачването на цените.

Според основния икономист на " Уникредит Булбанк " Кристофор Павлов невиждано ниските лихви и нарастването на заетостта и приходите през последните две години са довели до засилено търсене на ипотечни заеми от семействата, изпреварващо кредитирането на корпоративния бранш. " Тази наклонност ще продължи и през 2018 година, чака се към 9% растеж на ипотечното кредитиране ", счита Кристофор Павлов. Според него обаче рухването на лихвите ще се забави. Цената на жилищните заеми сега се движи сред 3 и 4%.

Цените в София

София остава най-големият пазар, като приблизително цените на жилищата са поскъпнали с 6.3 на 100 през 2017 година, демонстрират данните на " Адрес ". От " Имотека " регистрираха нарастване до 10%, а от " Българиан пропертис " – сред 10 и 15 на 100.

Данните на " Адрес " демонстрират най-значително повишаване в кварталите " Младост ", " Изток ", " Изгрев " и " Иван Вазов ". В " Гео Милев " също се следи по-голямо повишаване и регионът става все по-привлекателен за покупка на парцел. С това се обособява една по-широка зона на желаните квартали в източната част на София, допълват специалистите.

Ръстът на цените в " Младост " се обуславя от няколко фактора. Кварталът се приема като рационален избор за междинната класа на София. Има построена инфраструктура и е наоколо до два от огромните бизнес региона. Интересът към региона е обичайно постоянен през последните няколко години. Политическите промени в ръководството на равнище регион демонстрираха за първи път в историята на града, силата на гражданската позиция. Провокирана поради митингите полемика докара до поредност от лавинообразни дейности от страна на всички участници на пазара.

" Свикнали сме кръгът на заинтригуваните страни в капиталовия развой да се свежда до – бизнесмени – община – купувачи. През 2016 и 2017 година в София видяхме към тази група да се причислява и обществото. На пръв взор външни лица, които заради своята заинтригуваност се трансформират в дейни участници в процеса и въздействат на капиталови решения ", разяснява Павлов. " Тези жители демонстрираха воля да вземат решение дружно с властта бъдещето на квартала, в който живеят и да изискват от останалите да се преценяват с настояванията им ", добави той.

Освен че трябваше да се съобразят с гражданските придвижвания, вложителите бяха сложени пред още един значим избор – в кой ценови сегмент да се нареждат. Към момента вложителите всеобщо избират строителство в по-високия ценови сегмент - над 1200 евро/кв. м. Повлияни от дейния пазар и позитивните публични настройки, някои от бизнесмените още веднъж се изкушават да влагат в имоти свръх опциите си, считат от " Адрес ".

" Ситуацията, в която се намираме сега, основава действителен риск част от започнатите планове да не бъдат приключени и купувачите би трябвало да го имат поради. Съветвам ги да изследват вложителите доста деликатно, да търсят защитни механизми и на първо място да избират бизнесмени, които не се нуждаят от съществено предплатено заплащане. Само по себе си това условие е сигнал за нараснало внимание ", разяснява още Павлов



Най-търсени са двустайни и тристайни жилища

Най-голямо е търсенето на двустайни и тристайни жилища, като покупко-продажбите с тях са надлежно 38% и 35% от всички подписани през 2017 година На трето място за най-предпочитани парцели се подреждат гаражите и едностайните жилища – всеки с дял от 6%, демонстрират данните на " Адрес ".

" Пазарът на гаражи се оформя от няколко години насам и ще продължава да пораства. Данните ни демонстрират, че обезпеченото паркиране е от огромно значение за клиентите, изключително в по-гъсто обитаемоте региони на София. Затова търсенето на гаражи е мощно, а към този момент доста от покупко-продажбите за жилище са съпроводени с покупка на гараж или паркомясто в региона ", разяснява Павлов.

Най-много покупко-продажби са подписани в ценовия сегмент от 50 000 до 70 000 евро, следвани от сегмента 70 000 - 100 000 евро, като образуват надлежно 30% и 24% от всички покупко-продажби за 2017 година Малък растеж има и при покупките за над 100 000 евро – на годишна база техният % е 19%. Спад има само при покупко-продажбите в ниския ценови сегмент. Почти на половина са се намалили покупките на стойност под 30 000 евро – за 2017 година делът им е едвам 5%.

Активността на пазара през 2017 година се вижда и в късите периоди, нужни за покупка. Близо 60% от купувачите подписват покупко-продажби в границите на един месец. Времето за продажба обаче не може да се обособи за съответен интервал от време. Най-много покупко-продажби са осъществени в период от 1 до 3 месеца след оповестяване на офертата – общо делът им надвишава 55%. Макар доста да понижават жилищата, които престояват на пазара сред 6 и 12 месеца, към момента има парцели, осъществени година след стартирането им на пазара – близо 20%.

" Дългият престой може да се изясни с надценяването на парцелите от страна на продавачите. Немалка част от тях към момента не желаят да одобряват, че растежът в цените на парцелите, който отчитаме като междинен, може и да не се отнася до тяхното жилище. Ако държат на по-високата цена, нормално се постанова да изчакат и в един миг да правят отстъпка ", разяснява Георги Павлов.

Близо 30% от покупко-продажбите през годината са подписани след отстъпки сред 1000 и 5000 евро, сочи отчетът на " Адрес ". Предоговарянията за суми сред 10 000 и 20 000 евро са нарастнали двойно по отношение на 2016 година Макар и като по-малък %, участват и продажбите с отстъпки за над 20 000 евро – 3%.



Пазарът в провинцията

Раздвижването на жилищния пазар бе особено освен за София, само че и за останалите огромни градове, демонстрират данните на " Адрес ". За първите девет месеца на 2017 година в страната са издадени разрешителни за градеж на съвсем 18 000 жилищни единици, което е над 37% нарастване по отношение на същия интервал на 2016 година Средното повишаване на цените е към 6%.

По-активният стопански живот във Варна през миналата година даде своето отражение - растежът на покупко-продажбите е над 10%. Част от това покачване се дължи на сделки от непознати жители, само че и вътрешната миграция към Варна също оказва напън. Друг фактор за по-сериозната динамичност е лимитираното предложение в интервала 2010 - 2015 година

В другия огромен морски град Бургас също имаше висока интензивност на купувачите и растеж на подписаните покупко-продажби. Интересът за покупка се оказа по-голям от оферти брой парцели за продажба, поради което покачването на цените от 2016 година се резервира. С развиването на инфраструктурата в периферията на града, непредпочитани до неотдавна квартали стават привлекателни за купувачите и цените на парцелите в тях доближиха междинните за града, демонстрират данните на " Адрес ".

Пловдив се нарежда от ден на ден като различна на столицата бизнес дестинация. Увеличават се жителите от Северна и Южна България, които избират да работят и да се открият в града. Пловдив се радва на огромен интерес и от чужденците, налагайки се като желано място за пазаруване на парцели от непознати жители.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР