С 50 на сто по-високи тол такси плащат превозвачите от

...
С 50 на сто по-високи тол такси плащат превозвачите от
Коментари Харесай

Превозвачите плащат с 50% по-високи тол такси

С 50 на 100 по-високи тол такси заплащат превозвачите от през днешния ден. Работна група на няколко държавни институции и транспортния отрасъл ще разисква тази седмица по-гъвкави цени за тол таксите като е допустимо да се вкарат цени за прилагане на пътищата през уикенда и през нощта, както и да се дават отстъпки на превозвачите на база изминати километри. Това разгласи районният министър Андрей Цеков. То е във връзка недоволството на сектора от увеличението с 50 на 100 сегашните цени на тол таксите от 1 юли, поради което и транспортни компании оповестиха митинги и заплашиха с пътни блокади в събота, когато влиза смяната. Повишаването на пътните такси за камионите до момента се отсрочва няколко пъти поради недоволството на автомобилния отрасъл, съгласно който това ще докара до оскъпяване на транспорта на товари и надлежно на стоките.
" Това, което сегашният кабинет завари като завещание от служебния, е разпореждане от декември 2022 година, според което от 1 юли тази година се усилват тол таксите с 50%. Това е едно дълго отлагано планувано изменение в цената за тол таксите, което единствено по себе си е проблематично, тъй като по него липсва консенсус сред страната и представителите на транспортния отрасъл. 
" Оказва се, че през интервала януари-юни 2023 година са провеждани многократни срещи, на които са дискутирани в неофициална конюнктура вероятни промени на цената. В смисъл на това да се даде опция превозвачите да употребяват отстъпки от избраните тол такси на база изминати километри. Евентуално да се вкарат съботно, неделно и нощно тарифиране, т.е., да се даде една по-голяма еластичност, която да съвмести по най-хубавия метод ползите на транспортния отрасъл и ползите на държаватаУ, добави той. Андрей Цеков изясни, че към сегашния миг нормативно и механически предвижданото нарастване не може да бъде отсрочено за следващ път, защото постоянният кабинет встъпи в служба на 6 юни, а изменението следва да влезе в действие от 1 юли.
" За да се постанови един подзаконов нормативен акт, като разпореждане на Министерския съвет, е належащо публично разискване, финансови обосновки. Това лишава по-дълъг интервал от този, с който разполагахме. На второ място-още през май 2023 година, по времето на служебния кабинет, от " Капш ", операторът на тол системата, са конфигурирали и заложили новите тарифни ставки в софтуера и са уведомили, че всяка смяна изисква интервал от 45 дни ", изясни министърът. " Към сегашния миг е невероятно нито нормативно, нито механически да отложим влизането в действие на новата цена за тол таксите ", акцентира Цеков.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР