С 50 лева повече ще е сметката за ток на

...
С 50 лева повече ще е сметката за ток на
Коментари Харесай

По 50 лева на климатик отгоре в сметките за ток

С 50 лв. повече ще е сметката за ток на гарсониера, която се отоплява с един климатик, за мразовития януари. Това пресметна „ Телеграф “ на база междинните температури за месеца.

Два дни преди края на месеца междинната месечна температура за януари е +0,8 градуса, до момента в който за декември тя е била +3,9 градуса. Оказва се че първият месец на годината е с 3,1 градуса по леден от последния на 2023 година Ниските температури водят до повишение на потреблението на сила за отопление – като всеки градус надолу води до повдигане с 10% на силата за отопление, съгласно разпоредбите на топлотехниката.

Това значи, че в случай че семейството се отоплява от топлофикация, неговата сметка за януари ще скочи с 30% по отношение на декемврийската, колкото ще е и нарастването на сумата за електричество. Според специалисти делът на отоплението и топлата вода е 60% от сметката. Останалата част е за осветяване, готвене, телевизия, компютри, пералня и така нататък и в случай че използването не е променено, сумата за потребената за тях електрическа енергия ще се резервира, изясни едно от електроразпределителните сдружения, базирайки се на статистически данни.

Абонат на столичната топлофикация, платил 210 лв. за отопление на 65 квадрата жилище и топла вода за декември, поради по-студеното време се чака да получи фактура за 273 лв. за януари. 221 лв. ще е януарската сметка на различен клиент с сходно жилище, имал сметка от 170 лв. за декември.

Домакинство, което се топли с климатик пък да вземем за пример за декември е платило 160 лв.. Ако 60%, или 96 лв. е коствало отоплението и затоплянето на вода с бойлер, поради студа то е скочило с 30% до 124,80 лв., като прибавим и сумата за останалите потребности, се вижда, че общо фактурата ще скочи на 188,8 лв., т.е. с към 30 лв. повече.

От електроразпределителните сдружения и енергийното министерство напомнят, че има разнообразни ограничения за рационално потребление на електрическата енергия през зимата и понижение на разхода с 15-20 %. Така в случай че за осветяване се употребяват така наречен LED крушки, те ще потребят съвсем 10 пъти по-малко електрическа енергия, в сравнение с елементарните с нажежаема жичка. Енергия може да се спести и в случай че през зимата се употребяват по-малко и висок клас енергоефективни уреди.

Сензорните осветителни тела светят единствено когато в помещението има хора. Има голям брой правила, които усилват енергийната успеваемост на уредите за готвене, на хладилниците, пералните и съдомиялните. Изключването на спрените уреди и зарядни устройства също пестят сила. За да се понижат сметките за парно в жилищата с централно топлоснабдяване специалистите по енергийна успеваемост поучават да се заобикаля цялостното изключване на отоплението, сушене на облекла върху радиаторите и загради пред тях. Помага и монтиране на рефлекторни панели зад радиаторите и радиаторно фолио върху стената.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР