С 30% по-скъпо е било синьото гориво, купувано миналата пролет

...
С 30% по-скъпо е било синьото гориво, купувано миналата пролет
Коментари Харесай

Трима обвинени за скъпия газ

С 30% по-скъпо е било синьото гориво, купувано предходната пролет през медиатори
Бившият енергиен министър и заместника му от кабинета “Петков ” и ексшефът на “Булгаргаз ” дават отговор за  занемареност и закононарушения по работа

Щетите изчислени на 88 млн. лева

Първите трима от държавното управление на Кирил Петков, довело инфлацията през предходната година, към този момент са с повдигнати обвинявания. Бившият енергиен министър Александър Николов, заместникът му Данаил Николов и ексшефът на “Булгаргаз ” Людмил Йоцов ще дават отговор за занемареност и закононарушения по работа.

Обвиненията са свързани с доставките на газ през медиатори, като цената на синьото гориво през април и май е била с 30% по-висока, с което на държавното сдружение “Булгаргаз ” са нанесени вреди от 88 млн. лева, заяви Бисерка Стоянова, представител на Националната следствена работа. Вчера тримата бяха в следствието с юристите си. С покачване на обвиняванията им бяха наложени и най-леките ограничения за неотклонение “подписка ”.



Бисерка Стоянова, представител на Националната следствена работа изясни какви са обвиняванията на тримата за скъпия газ.

Досъдебното произвеждане за скъпия газ е формирано на 30 август 2022 година с разпореждане на прокурор от Софийска градска прокуратура (СГП). Но още през юли от партия ГЕРБ внесоха публично сигнал до прокуратурата, имаше и инспекция на ДАНС. След старта на делото, заради неговата трудност по предложение на СГП то е предоставено от основния прокурор на екип от Национална следствена служба и на няколко пъти проверяващите изземаха документи от Министерството на енергетиката, от Българския енергиен холдинг и от “Булгаргаз ”.

Александър Николов като министър и Людмил Йоцов като изпълнителен шеф на “Булгаргаз ” са упрекнати в занемареност. Николов ще дава отговор и за това, че не е упражнявал задоволително надзор върху работата на Йоцов, а Йоцов за неполагане на грижи към повереното му имущество на сдружението.

Заместник министърът Данаил Николов е притеглен като обвинен като длъжностно лице, което за да набави полза за комерсиално сдружение медиатор при търговията с газа, е превишил властта и правата си, извършвайки деяние, което е в пълномощията на министъра на енергетиката и от действието му са настъпили обилни нездравословни последствия.

Смята се, че вследствие на умишлената занемареност и закононарушението по работа на тримата е било застрашено осъществяването на отговорностите на “Булгаргаз ” ЕАД в сходство с лицензията за социална доставка на природен газ за територията на Република България за период от 35 години, издадена от Държавната комисия за енергийно и водно контролиране, като единствен за територията на страната ни Обществен снабдител на природен газ и по този начин е било сложено в риск осъществяването на отговорностите на лицензианта да обезпечава непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ.

Адвокатът Ина Лулчева, която придружаваше някогашния енергиен министър Александър Николов в Национална следствена служба през вчерашния ден, съобщи, че той е упрекнат в това, че не е било признато предлагането на “Газпром ” да се заплаща за доставки на газ в рубли. “Обвинението се свежда до това, че в последна сметка България не се съобрази с изнудванията от “Газпром ” и Русия ”, сподели Николов. Според него през интервала, до момента в който е бил енергиен министър, е бил непокътнат публичният интерес на всички жители.
Част от изявленията в “Труд News ” от предишното лято, в които се демонстрират и документи за скъпата газова сага, в която се озова България след кабинета на “Промяната ”
На 3 юни част от кореспонденцията сред “Газпром Експорт ” и “Булгаргаз ” в интервала след 1 април, в която от съветската страна в детайли са обяснили новия метод на заплащане, както и уточненията от Газпромбанк, че няма да има оскъпяване. Показахме и документи по какъв начин още на 13 април 2022 година на оперативно заседание на Министерския съвет е решено “Булгаргаз ” да не заплаща газа по контракта с “Газпром ” в рубли. В броя и преписка сред тогавашните шефове на “Булгаргаз ” и КЕВР - Людмил Йоцов и Станислав Тодоров, от която излиза наяве, че “Булгаргаз ” ЕАД има отговорности по клаузите “вземи или заплати ” по дълготрайните контракти с “Газпром Eкспорт ”.

На 8 юни елементи от договорите с медиатори, а документите бяха разчетени от енергийни специалисти. В същия брой “Труд ” сподели за пръв път и писмото на интернационалната консултантска компания White&Case, които предизвестяват, че отводът да се заплаща по новия механизъм долари-рубли би могъл да сложи българското сдружение в несъблюдение на Договора с “Газпром Експорт ”. Обяснихме и за какво България може да бъде наказана в интернационалния арбитраж в Париж за неспазване на контракта си.

На 25 юли информация по отношение на закупените количества на търговете на Газов Хъб Балкан по Програмата за освобождение, излиза наяве, че едно несъмнено сдружение, което участва интензивно на газовия пазар през последната календарна година, има закупен природен газ за 2022 година в размер на 2,219,700 МВч. За месец май 2022 година същото сдружение е закупило от “Булгаргаз ” несъмнено количество природен газ на цена 161.98 лева./МВч. В същия миг “Булгаргаз ” ЕАД е закупило от това сдружение за 31 дни на месец май доста количество природен газ на доста по-висока цена.

На 26 юли екип на на водещи адвокати по наказателно право Доклада на краткотрайната комисия за инспекция на събитията довели до прекъсване на природния газ от “Газпром Експорт ” и извършената процедура за избор на различни снабдители от “Булгаргаз ” ЕАД. Съобщихме заключенията на магистрати с дълготраен стаж в региона на правораздаването, а точно, че са налице няколко групи закононарушения: Престъпления срещу стопанството, закононарушения срещу финансовата, данъчната и осигурителната системи, закононарушения срещу активността на държавни органи и длъжностни закононарушения по Наказателния кодекс.

На 29 юли 2022 година , че има риск “Булгаргаз ” да банкрутира поради фирмите-посредници, откакто енергийни експерти направиха просторен разбор за протичащото се в бранша по време на държавното управление на “Промяната ”. “Булгаргаз ” е на прага на банкрут и то в границите на няколко месеца от ръководството на отиващото си държавно управление и решението му за прекъсването на директните доставки посредством “Газпром Експорт ”, с цел да се включат медиатори в покупко-продажбите с природен газ. Още тогава енергийни специалисти предизвестиха: Няколко са главните аргументи за съвсем техническия банкрут на сдружението, само че главната е спирането на съветския газ и по-скоро пазаруването му през търговци-посредници, които обикновено оскъпяват цената с 30-40 % и високите борсови цени, на които сдружението търгува. Правителството употребява “Булгаргаз ” политически и резултатите са злополука ”.

“Топлофикация София ” е най-големият консуматор
Доведе до повишаване на храните и парното


Поскъпването на газа докара до повишение на цените на храните.

Поскъпването на газа докара до повишение на цените на храните и на парното. Най-големият консуматор на газ в страната е “Топлофикация София ”. Заради повишаването на газа още в средата на предходната година КЕВР реши цената на парното да бъде увеличена с близо 40%. В резултат хората в този момент заплащат големи сметки за парно. Столичани получиха сметка от близо 300 лева за декември за отопление на апартамент от към 75 кв. м. Сметките за парно за януари и февруари ще бъдат още по-високи, тъй като тези месеци са по-студени от декември.

От индустриалното произвеждане най-големите консуматори на газ в страната са торовите фабрики. Поскъпването на газа докара да повишение на цените на торовете. В резултат стартира лавинообразното повишаване на храните. Себестойността на пшеницата, слънчогледа и другите зърнени култури значително зависи от торовете. Поскъпването на торовете докара до повишение на цената на хляба, олиото и фуражите. В резултат на повишаването на фуражите набъбнаха цените на яйцата, млякото, сиренето, кашкавала и месото. А от там нарастнаха и саламите. През предходната година храните и безалкохолните нарастнаха с над 26%. В резултат доста от главните храни в България към този момент са по-скъпи в сравнение с в редица по-богати страни от Западна Европа. Яйцата, млякото и млечните артикули нарастнаха с над 40%, а покачването на цените на маслото и олиото е с над 29 на 100. Сред огромните консуматори на газ за стъкларските фабрики и предприятията от металургията. Поскъпването на газа докара до повишение на цените на стъклото и металите, което се отрази на жилищното строителство и на цените на парцелите. В страната има 25 хиляди предприятия, в които работят 247 хиляди души, които употребяват газ. Поскъпването на газа се отрази на активността им и е измежду главните аргументи за рекордната инфлация през предходната година, която в края на декември доближи 16,9%.

Притеснителни изводи
Изследваха търга за газ на 27 април 2022 година
По времето на държавното управление “Петков ” в “Труд News ” показахме част от наличието на подписаните контракти на “Булгаргаз ” с снабдители на газ за месец май, както и офертите, които са подадени към българската компания от наши и непознати компании. Примерите са следните: Цената на газа по контракта ни с “Газпром Експорт ” през юни е към 77 $ за MWh, а подписаните контракти с медиатори за доставка от “Булгаргаз ” оскъпяват газа с 40 до 60 %. Първо в “Труд News ” бяха обявени и притеснителните изводи от Доклада на краткотрайната парламентарна комисия. Както е известно, Людмил Йоцов е работил до преди да оглави “Булгаргаз ” в доставчика на газ МЕТ. Затова и в парламентарната комисия с изключително внимание изследваха търга за газ на 27 април 2022 година, извършен от “Булгаргаз ”, при който класираното на второ място МЕТ България сдружение има друг подложен от “Булгаргаз ” ЕАД краен период за даване на оферта (13:00 часа на 29.04.2022 г.) и сдружението е поканено за присъединяване за доставки за месец май 2022 година чак на 28.04.2022 година откакто са получени офертите от останалите поканени компании. МЕТ са поканени да предложат до 5 000 MWh/ден, само че се подписва контракт за 30 000 MWh/ден за доставка през месец май 2022 година. “Офертата на МЕТ за 30 000 MWh/ден е получена съгласно предоставените от “Булгаргаз ” ЕАД имейли на 27.04.2022 в 11:57 часа. Това освен буди неразбиране, само че най-малкото значи, че без да са били поканени към същия миг, са разполагали с информация за съответните потребности на “Булгаргаз ” и вероятно е съществувала спогодба за доставката на най-голямото предоставено количество природен газ от медиатор при по този начин извършените процедури за избор ”, написа в отчета на краткотрайната парламентарна комисия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР