С 22% се увеличава финансовата подкрепа за 670 хил. хора

...
С 22% се увеличава финансовата подкрепа за 670 хил. хора
Коментари Харесай

Актуализират списъка с помощни средства и медицински изделия за хората с увреждания

С 22% се усилва финансовата поддръжка за 670 хиляди хора с увреждания, а работна група ще се заеме с по обновяването на листата с помощни средства, съоръжения и медицински произведения за хората с увреждания. Това заяви общественият министър Лазар Лазаров по време на блицконтрола в Народното събрание. Ръстът на помощта за хората с увреждания пък е вследствие повдигането на линията на беднотия, с цел да се компенсира инфлацията.

В работната група за листата с медицинските произведения влизат представители на всички заинтригувания страни - Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, Министерството на труда и обществената политика (МТСП), експерти в региона и представители на организациите на хората с увреждания.

" Изключително значимо е съгласно актуалните технологии да се дават медицински произведения, които да поддържат по-добре дефицитите на хората с увреждания ", сподели министърът. В рамките на Националния проект за възобновяване и резистентност МТСП има план за даване на високотехнологични медицински произведения за хората с увреждания. По думите му сега се изготвя планова методика за оценка на увреждането.

В отговор на Движение за права и свободи за енергийното подкрепяне Лазар Лазаров съобщи, че има съглашение сред Агенцията за обществено подкрепяне, МТСП и земеделското министерство държавните горски стопанства да оферират на нуждаещите се дърва за огрев на преференциални цени.

Социалният министър подчертава, че 310 000 души към този момент са подали своите заявки за енергийно подкрепяне и ще се възползват. Върви и спомагателна мярка за 50 000 души, които подават заявки до 14 ноември. Той уточни, че до края на тази година ще е подготвена дефиницията за енергийна беднотия. И за следващ път акцентира, че " тя не е категория от системата на общественото подкрепяне и не е проблем, който се взема решение със обществени помощи ".

Халил Летифов от Движение за права и свободи разяснява, че повече от половината от нуждаещите се от помощи се отопляват на дърва, все още 45 лв. за кубик е единствено едно положително благопожелание. 50% от хората в дребните обитаеми места нямат достъп до дърва за огрев, нито пък на тази преференциална цена.

На въпрос, заложен от Политическа партия за новия бюджет и парите за обществена политика в него, Лазаров съобщи, че всички нива на обществени заплащания се резервират и следващата година, включително растежът на пенсиите.

" Служебното държавно управление няма небосвод от една година пред себе си, с цел да може да организира политики. Правителството е еманация на парламентарното болшинство. В този смисъл, не следва служебното държавно управление да организира политики с дълготраен резултат ", разяснява служебният министър.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР