С 20 нови мобилни камери с вграден изкуствен интелект пътните

...
С 20 нови мобилни камери с вграден изкуствен интелект пътните
Коментари Харесай

Министър Калин Стоянов: 20 нови камери с изкуствен интелект ще следят за превишена скорост

С 20 нови мобилни камери с вграден изкуствен интелект пътните служители на реда ще дебнат за извършители по най-натоварените пътища в страната, както и в секторите, където са регистрирани най-вече тежки произшествия с жертви. Вътрешният министър Калин Стоянов регистрира и растеж на платените санкции за сметка на по-малък брой починали на пътя.

„ Това е следващата стъпка, която министерството подхваща в битката с пътния травматизъм. Става въпрос за доставката на 20 портативни мобилни камери, които са закупени със средства по Фонда за сигурност на придвижването. Това ще даде опция да се прави засичане на скоростта по едно и също време на няколко автомобила, в това число и в другите направления на придвижване. В момента се работи по публични поръчки за доставка на още 280 портативни, стационарни и мобилни устройства “, съобщи вътрешният министър.

Министър Стоянов разяснява, че след подхванатите спомагателни дейности за надзор по пътя, надлежно са установени доста повече нарушавания и генерирани доста повече санкции. Предприехме и дейности за активизиране процеса по връчване на наказателни постановления и санкции по фиш – резултатът, е че през последните два-три месеца ние имаме повишение на събираемостта с повече от 50% спрямо предходната година за същия интервал. Само за последните две седмици сме събрали от санкции малко над 7 милиона лв., като за същия интервал предходната година те са били към 4 милиона, означи вътрешният министър.

 
 Mobilna Kamera KAT Sn MVR Снимка: Министерство на вътрешните работи
В устройствата са интегрирани усъвършенствани радари и камери с висока разграничителна дарба, и са оборудвани с вграден изкуствен интелект. Това разрешава надзор на скоростта в голям брой платна, което ги прави добре използвани както по автомагистрали, по този начин и в градски условия. Специално програмираната им система дава опция за наблюдаване на трафика и за тъкмо разчитане на регистрационните табели на транспортни средства при всевъзможни условия на осветеност (в тъмната и светлата част на денонощието). Високата резолюция на получените изображения разрешава покриване на до 3 ленти (в една и съща посока на придвижване или в противоположни направления на движение) с чудесно равнище на подробност. Системата разпознава типа на транспортното средство – леко или товарно, както и неговата класа, показват от Министерство на вътрешните работи.

Регистрираните нарушавания от камерата ще се предават непосредствено към Центъра за обработка на нарушаванията, чрез предпазена мобилна връзка за следваща обработка и правене на електронен фиш.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР