С 20 200 панела на терен от 104 декара, централата

...
С 20 200 панела на терен от 104 декара, централата
Коментари Харесай

„Аурубис България" и „ЧЕЗ ЕСКО България"изграждат 10 МВт фотоволтаична централа

С 20 200 панела на терен от 104 декара, централата ще бъде най-голямата апаратура за лични потребности в България

„ Аурубис България " АД и „ ЧЕЗ ЕСКО България " ЕООД подписаха контракт за създаване на 10 МВт фотоволтаична централа за покриване на лично ползване. Централата ще бъде построена на площадка в медодобивния цех на „ Аурубис " в Средногорието и съставлява най-голямата апаратура за лични потребности в България.
„ Аурубис България " АД е първият консуматор, регистриран на свободен пазар на електрическа сила от септември 2014 година и е сегашен клиент на „ ЧЕЗ Трейд България " ЕАД. С новия план медодобивната компания става първият промишлен потребител в страната, който ще реализира зелена инвестиция от подобен мащаб.
Проектът ще бъде осъществен от „ ЧЕЗ ЕСКО България " ЕООД, сдружение от ЧЕЗ Груп в България, което предлага цялостни енергийни решения за клиентите - създаване до ключ, употреба и поддръжка на ВЕИ, индустриални системи, климатизация и осветяване.
Проектът включва монтаж на 20 200 фотоволтаични панела на терен от 104 декара, ситуиран върху „ Синята лагуна " - рекултивирано хранилище за отпадни води от активността на „ Медодобивен комбинат - Пирдоп " в предишното. Изборът на място се прави оценка като подобаващ за реализиране на резистентен план в интерес на природата, бизнеса и обществото. Очаква се централата да бъде въведена в употреба до 18 месеца от подписването на контракта.
С построяването на новата мощ „ Аурубис България " ще усъвършенства външното ползване на електрическа енергия с към 11 700 МВтч на година, като за интервал от 15 години общото произвеждане ще възлезе на близо 170 000 МВтч. Централата ще покрива приблизително 2.5% от потреблението на електрическа енергия на завода, като в дневните пикови часове тази стойност ще доближава до до 20%.
„ Този план е част от дълготрайната капиталова стратегия на компанията и е в осъществяване на политиката ни за стабилно развиване и преход към зелена стопанска система. Нашата тактика е до 2030 година да произвеждаме 20% от нужната ни електрическа енергия от лични възобновими източници " сподели Тим Курт, изпълнителен шеф на „ Аурубис България ".
„ Решението на „ Аурубис " значи по едно и също време отговорност към клиента и към околната среда. Това е добър образец за реализиране на единение сред опазването на природата и реализация на планове, свързани с енергийната успеваемост. Благодарим на „ Аурубис ", че ни се довериха ", съобщи Карел Крал, районен управител на ЧЕЗ за България.
„ Аурубис България " АД е втората по величина компания в страната и е част от Aurubis AG - интегрирана интернационална група за произвеждане на метали и максимален преработвател на мед в света. „ Аурубис " стопанисва медодобивния цех до Златица и Пирдоп в Средногорието. Компанията е със структуроопределяща роля за стопанската система на България.
Повече информация за капиталовата стратегия и прилаганата политика за запазване на естествената среда от „ Аурубис България " АД, може да намерите на:
https://bulgaria.aurubis.com/bg/otgovornost/opazvane-na-okolnata-sreda/?glossary=568.
Допълнителна информация за активността и плановете на „ ЧЕЗ ЕСКО България " ЕООД, може да намерите на:
https://cez-esco.bg/.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР