С 19,5% е ръстът на цените при основните храни у

...
С 19,5% е ръстът на цените при основните храни у
Коментари Харесай

Държавната комисия по стокови борси: Основните храни са поскъпнали с 19,5% за година

С 19,5% е растежът на цените при главните храни у нас спрямо март 2021г., заяви пред Българска национална телевизия ръководителят на Държавната комисия по стокови тържища и борси /ДКСБТ/ Владимир Иванов. По думите му през последните седмици шоково повишаване има при олиото, чиято цена се е повишила с над 50%. По-висок растеж се следи и при брашното, като това се дължи на войната в Украйна.

„ Войната беше главната причина за тръгването на тези артикули нагоре и за тази неразбория на пазара. Съвсем обикновено е - излизат двама съществени производители на олио и на пшеница от международния пазар - Русия и Украйна. Така, надлежно, напълно закономерно се сътвориха предпоставки за това, което следим “, разяснява специалистът. Той предизвести и за преекспониране на казуса, което се дължи на психическо напрежение и доста боязън у потребителите.

„ Напомням на потребителите, че презапасяването и стихийното пазаруване не са решение, а стават проинфлационен фактор “, посочи Иванов.

По данни на ДКСБТ при останалите артикули процесите са плавни и устойчиви и подлежат на надзор. При тях цените се подвигат поради скъпите енергийни запаси и торове, само че това става последователно с дребни проценти. Затова съгласно ръководителя на ДКСБТ за момента не се постанова въвеждането на таван на цените или различен тип регулация от страна на страната.

„ Пазарът не е в такова положение, което да постанова сходни строго извънпазарни ограничения. Ние сме в Европейски Съюз, където все още пазарният механизъм сработва и пазарът на храни е непосредствен до съвършената конкуренция, има огромно състезание и това основава равномерен преход и бързо контролиране на нивата на цените “, счита Иванов.

Той чака дълго време цените на олиото и брашното да останат на настоящето си ниво. Затова потребителите не би трябвало да се поддават на неточни практики.

„ Искам да припомня, че другите марки олио са със сходни качествени параметри. Затова дано хората не заплащат подобен вид неточни практики като 8 лв. за олио. Има неточни практики и постоянно ще има. Няма случай, при такова напрежение на пазара, да не се появят и хора, които да вършат гуляй по време на чума. Затова и се обръщам към българските консуматори - доста е елементарно, когато не закупиш “, моли Владимир Иванов. Той предвижда, че в случай че войната завърши скоро, през септември може да се чакат напълно разнообразни трендове и усмиряване на пазара.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР