С 14 гласа за, 7 против и 0 въздържали се

...
С 14 гласа за, 7 против и 0 въздържали се
Коментари Харесай

Правната комисия одобри Александър Андреев за шеф на ЦИК

С 14 гласа " за ", 7 " срещу " и 0 въздържали се депутатите в правна комисия гласоподаваха и утвърдиха единствения претендент за нов началник на Централната изборна комисия Александър Андреев, заяви " 24 часа ".
Още по тематиката
Днес той бе изслушан в комисията, а на следващия ден кандидатурата му ще се гласоподава дефинитивно в пленарната зала на Народно събрание. Без особена конкретика отговори Андреев на въпросите на депутатите в правна комисия по време на чуването за председателския пост на ЦИК и неколкократно загатна, че Народното събрание би трябвало да реши към момента неразбираемите въпроси към идните избори.

" Централната изборна комисия ще направи всичко належащо, с цел да приложи закона, какъвто е признат ", повтори неведнъж Андреев. Според него законодателят е този, който би трябвало да отговори по какъв начин ще се съхраняват машините за гласоподаване, къде ще се складират, по какъв начин ще се стопанисват и прочие " Тези въпроси би трябвало да намерят отговор в закона с написани правила ", счита Александър Андреев.

Не може да има единствено 3 текста в закона за машинното гласоподаване. Обезпечаването на машинното гласоподаване изисква освен площи и пари. Изисква и механически личен състав. Трябва да се намерения по какъв начин да бъде обезпечено това нещо, счита той.

Липсата на доверие в ЦИК рефлектира негативно и в останалите органи, които се образуват в резултат на работата на комисията, сподели още Андреев. Като положително оцени той съдействие на ЦИК и изпълнителната власт през последните години.

" Не мога да каже, че нямахме чудесно съдействие с изпълнителната власт за изборите досега ", разяснява претендентът. Като проблем при провеждането на изборите Андреев уточни подмяната на членовете на СИК в последния миг, което пречи на компетентността на администрацията за вота. " До момента, в който няма дейна регистрация на гласоподавателите, остава невероятно да има указател на гласоподавателите, които желаят да гласоподават на избори. Тук стои въпросът пред законодателя дали желае да се премине към нов метод за България - гласоподавателят самичък да съобщи дали желае да бъде вписан в изборния лист ", съобщи Андреев.

Силно сериозен бе Хамид Хамид от Движение за права и свободи, който след съвещанието съобщи: " Смятате ли, че има човек, който да поеме цялата изборна тежест върху себе си, когато държавното управление абдикира от изборния развой? " Кандидатурата на Андреев бе издигната в края на предишния месец от Федерацията на самостоятелните студентски сдружения и получи поддръжката на ГЕРБ.

" Винаги съм приемал ЦИК като самостоятелен държавен орган, без значение, че членовете са номинирани от разнообразни политически сили. Тук обаче надвива експертността, а не политическа воля ", разяснява Андреев.

Той е член на ЦИК от 2007 година, а до в този момент бе представител на комисията. До издигането на нов началник на ЦИК се стигна откакто ненадейно при започване на септември оставката си подаде Стефка Стоева. Андреев е приключил право в СУ. Също е и квалифициран икономист от УНСС, приключил е докторантура по право в Нов Български университе
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР