С 10 лева по-ниска ще е цената на годишната винетка

...
С 10 лева по-ниска ще е цената на годишната винетка
Коментари Харесай

По-ниска цена на винетката и тол таксата за втори клас пътища

С 10 лв. по-ниска ще е цената на годишната винетка от 1 януари следващата година, оповестиха от преслужбата на Министерството на районното развиване. Вместо 97 лв. водачите ще заплащат 87 лв.. Това планува планът за новите такси за републиканската пътна мрежа, оповестен за публично разискване. Ще се понижи и цената на останалите винетки за леките коли – за уикенд винетка ще се заплаща 9 лева, за седмична – 13 лева, за месечна – 27 лв., а за тримесечната – 48 лева

Предлага се и актуализация на размера на тол таксите за пътни транспортни средства над 3,5 тона и тол таксуване за пътищата втори клас, които и сега са включени в обсега на тол системата, само че се таксуват с нула стотинки. Промяната се планува да влезе в действие от юли тази година, прецизират от регионланото министерство.

Тежкотоварните транспортни средства се предлага да заплащат тол такса в размер сред 4 и 43 стотинки съгласно типа на колите и класа пътища.

Автомобилите сред 3,5 и 12 тона ще заплащат сред 4 и 7 стотинки за километър по второкласни пътища. За прекосяването им по първокласни пътища ще заплащат сред 6 и 9 стотинки, а за автомагистрала – сред 10 и 13 стотинки.

Автомобилите над 12 тона, които са с 2 или 3 оси, съгласно екокатегорията си, ще заплащат сред 19 и 23 стотинки за второразреден път. Заплащането за прекосяване по първокачествен път ще е сред 22 и 25 стотинки, а по автомагистрала – сред 26 и 30 стотинки.

При колите над 12 тона с 4 повече оси цената на километър е в границите от 29 стотинки за второразреден път за транспортно средство категория ЕВРО VI, EEV и 43 стотинки за категории ЕВРО 0, I, II при пътешестване по автомагистрала.

Според категорията на транспортното средство и класа на пътя рейсовете сред 3,5 и 12 тона ще заплащат сред 2 и 8 стотинки за километър, а тези с тегло над 12 тона – сред 3 и 9 ст./км.

Изменя се и размерът на оптималната тол такса според от екологичния клас на транспортните средства.

Увеличаването на тол таксите и действителното таксуване за втори клас пътища цели да се съблюдава действително правилото „ ползвателят/замърсителят заплаща “, пишат от ведомството. В момента главният доход за поддръжка на републиканските пътища в страната - 63%, се образува от винетните такси за леки коли. Тяхното влияние върху пътната настилка е доста по-малко от това на пътните транспортни средства над 3,5 тона, които образуват едвам 37% от приходите. С новите цени се чака през 2023 година общите приходи от тол системата да доближат 520 млн. лева (при 430 млн. лева за 2021 г.). Изчисленията сочат, че съотношението ще се обърне, т.е. приходите от тол такси ще са към 3 пъти по-високи от тези от винетките. Така ще се реализира задачата за по-справедливо систематизиране на тежестта сред лекия и тежкия трафик, оповестяват още от Министерство на регионалното развитие.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР