РЗИ-Пловдив информира Министерството на здравеопазването за 3 потвърдени случая на

...
РЗИ-Пловдив информира Министерството на здравеопазването за 3 потвърдени случая на
Коментари Харесай

Потвърдени са вече 3 случая на морбили в България

РЗИ-Пловдив осведоми Министерството на здравеопазването за 3 доказани случая на морбили. Освен 2-годишното дете от кв. Столипиново, за което съобщихме в петък, с морбили са и две дами от Пловдивска област - на 20г. и на 24 година, живеещи в разнообразни обитаеми места. Диагнозата на тримата е  лабораторно доказана  в Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

За да защищити популацията от зараза от морбили, Министерството на здравеопазването изготвя заповед за основаване на  координационен съвет  за надзор и ръководство на превантивните действия. В момента с приоритет се извършва  имунизацията на  лица до 18-годишна възраст в огнищата на случаи от морбили - прилежащи фамилии, родственици и  другари, които са били в контакт и е съществувала опция от заразяване. Едновременно в цялата страна се прави обзор на неимунизираните деца в пациентските листи на общопрактикуващите лекари  и се прави селективна имунизация. Контролът по осъществяването на тази задача е предоставен на  районните здравни инспекции, а  екип от  Министерство на здравеопазването ще посети в сряда Пловдив , с цел да ревизира на място общата организация и осъществяването на дадените инструкции за работа в огнищата на случаи от морбили и в рисковите  групи. Към момента не се планува осъществяване на всеобща имунизация срещу морбили и откриване на пунктове за имунизация. Министерството на здравеопазването работи интензивно за бързото имунизиране на неимунизираните деца в цялата страна и  приканва всички родители оптимално да спомагат на персоналните лекари.

Морбили (дребна шарка) е зараза, която се предава по въздушно-капков път, като вирусът е публикуван по целия свят. Инкубационният интервал на болестта е до 21 дни, приблизително 9-10 дни. Оплакванията стартират най-често с катарални прояви на горните дихателни пътища, нараснала температура и обща интоксикация, кашлица, зачервени и оточни конюнктиви. Температурата се покачва до 39-40 градуса и се появява присъщ обрив, първо по лицето, шията и гръдния панер, следва туловището и крайниците. Поради изразената интоксикация се засягат и други органи и системи – с съществуване на тахикардия, хипотония, енцефалопатия, бронхопневмония.

Източник на болест е единствено индивидът. Вирусът се съдържа в лигавицата на дихателните пътища и конюнктивалния секрет. Фактор на предаване е въздухът, заразяването става при непосредствен и пряк контакт най-много в затворени пространства. След преболедуване се построява дълготраен доживотен имунитет.

Последната зараза в България бе записана през 2009 – 2010 година с над 24 000 болни и 24 смъртни случая, като над 95 % от заболелите бяха от малцинствен генезис, а множеството без данни за извършена имунизация.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР