Ряпата е зеленчуково растение от семейство Кръстоцветни. Родната и страна

...
Ряпата е зеленчуково растение от семейство Кръстоцветни. Родната и страна
Коментари Харесай

За какво е полезна червената ряпа

Ряпата е зеленчуково растение от семейство Кръстоцветни. Родната и страна е Средна Азия. Кога е пренесена в България не е известно, само че се култивира от епохи. Външната ѝ обвивка може да бъде бяла, кафява, черна, алена и жълтеникава или виолетова. Червената ряпа има изключителни лечебни свойства.

Тя е извънредно скъпо подмладяващо средство. Притежава лесноусвоим силиций, който спомага за укрепването на костите и кръвоносните съдове, съединителната тъкан.

Придава разтегливост на кожата и усъвършенства типът на косата. Червената ряпа е богата на фолиева киселина, която е значима при бременността, а също по този начин ускорява образуването на някои хормони.

Високото ѝ наличие на калий спомага за отводняването на организма, а също го освобождава от токсичните субстанции. Тя е богата още на калций, мед, цинк и витамин А. Високите количества на целулоза в ряпата почистват непотребния холестерол от стомашната област.

Сокът от алената ряпа се предлага при лекуване на тумори. Той въздейства и отхрачващо. Суровата и настъргана ряпа има лечебни свойства при липса на вкус, оказва помощ при малокръвие и повдига имунната отбрана, възвръща организмът след боледуване и огромна изтощеност.

Ряпата се употребява при проблеми с нервите, оказва помощ при меланхолия, безпокойствие и стресови обстановки.

 За какво е потребна алената ряпа

Високото наличие на фибри в алената ряпа оказва помощ за по-добра перисталтика. Помага и при жлъчни проблеми.

Сок от ряпа се ползва външно за лекуване на циреи, както и мъчно заздравяващи рани, защото сокът има мощно антибактериално деяние.

От сурова алена ряпа може да се подготви сок, а варена се употребява в супи, салати и разнообразни ястия от зеленчуци. Не белете ряпата преди топлинната обработка, с цел да не изтекат всичките и потребни сокове.

Все отново има хора, за които потреблението на ряпа не е целесъобразна. Това са болните от язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит и колит. Тъй като ряпата има пикантен усет, казусът при тях може да се изостри.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР