Рядко срещано торнадо удари вчера Югоизточна Чехия, като според спасителните

...
Рядко срещано торнадо удари вчера Югоизточна Чехия, като според спасителните
Коментари Харесай

Мощно торнадо в Чехия взе жертви и нанесе сериозни материални щети

Рядко срещано торнадо удари през вчерашния ден Югоизточна Чехия, като съгласно избавителните служби е взело жертви и е нанесло съществени материални вреди, предадоха ДПА и ТАСС.

Най-малко пет са жертвите, прецизират медиите. Близо 150 души може да са ранени, съгласно първични данни на противопожарната работа.

" Мога да потвърдя, че има жертви, само че към този момент не знаем точния им брой ", сподели пред публицисти говорителката на Обединената работа на спасителите и пожарникарите на Чехия Гедвига Кропачкова, представена от ТАСС.

В няколко села са откъснати покривите на къщите, прозорците са счупени, а няколко коли и рейсове са преобърнати.

Всички налични избавителни екипи са изпратени за битка с последствията от стихията, сподели вътрешният министър Ян Хамачек.

Спасителите означават, че общо от торнадото са потърпевши седем населеин места в Южноморавска област, наоколо до австрийската граница.

По-късно бе обявено, че провинция Долна Австрия е изпратила спасители, медици и санитарни хеликоптери за оказване на помощ на потърпевшите от торнадото.

По думите на Кропачкова на чешките експерти оказват помощ и техни сътрудници от Словакия.

Чешката телевизия пък осведоми, че скоростта напразно на бурята евентуално е била сред 267 и 322 км в час, което я прави най-силната в историята на страната. Това е и първото торнадо в Чехия от 2018 година насам.

Торнадото е блокирало цели автомагистрали и е оставило повече от 100 000 домове без ток през нощта.

Очевидецът на бурята доктор Борис Таблов, който пътува за България, описа пред bTV за бедствието.

" Първо стартира проливен дъжд, който мина в градушка. Бяхме спрели под мост на автомагистралата покрай торнадото очевидно, тъй като по-късно видяхме извърнат тир, прегънати електрически стълбове и кабели по пътя. Чакахме 4 часа на аутобана, по-късно ни пренасочиха през околни села. Имаме минимални провали по колата, само че очевидно е било ужасно, тъй като видяхме доста коли за спешна помощ и полицейски коли ", описа Таблов.

Обявено е изключително състояние.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР