Рядко се случва вече да чуеш от учен твърдение, което

...
Рядко се случва вече да чуеш от учен твърдение, което
Коментари Харесай

Сексуално ни привличат хора, които приличат на родителите ни и на нас

Рядко се случва към този момент да чуеш от академик изказване, което може да се преведе като " Фройд беше прав! ". През 2010 г. обаче американски психолози разгласиха изследване, съгласно което хората са най-привлечени от тези, които наподобяват физически и личностно на родителите им или на самите тях. Ако това е правилно, то изяснява за какво табутата върху кръвосмешението се срещат в на практика всички култури - те може би възпират една естествена наклонност.

От към столетие научните среди спорят към това дали табутата върху инцеста са свързани с логиката на психиката на индивида или с културното адаптиране. Проучването на психолога Крис Фрали от университета в Илинойс допуска, че повода е в желанието да се сближим с генетично близки до нас хора.

Изследването включвало три опита. В първия участниците оценявали сексапила на фотоси на непознати. Без да знаят, преди всяка фотография те виждали за частици от секундата фотография или на родителя си от противоположния пол, или на чужд. Бързината на прожектирането не разрешавала обликът да се запомни на умишлено ниво, а единствено да влияе сублиминално на мозъка.

Резултатите посочили, че хората, които за момент виждат фотография на родителя си, възприемат фотографията на непознатия по-късно като по-привлекателна полово.

Във втория опит били показани изображения на две компютърно слети лица. За контролната група това били лицата на непознати, а за участниците - без те да знаят това - на чужд и на личното им лице. Както се досещате, нарцисистичните трендове били доста високи.

В последния опит доброволците още веднъж видели слети фотоси. На половината било казано, че част от изображението е личното им лице, а на другата половина - не. Истината била, че никоя от фотосите не съдържала лицата на участниците. И все пак тези, които мислели, че гледат личната си физиономия, оценили фотосите като по-непривлекателни.

Резултатите удостоверяват мнението на Фройд, че подсъзнателно се усещаме привлечени от черти, които наподобяват на нашите. Културните граници към кръвосмешението били издигнати, с цел да сложат юзда на този примитивен подтик. Ето за какво, когато разберем, че се насочваме към родственик, психически половото привличане е спряно. Ако не знаем за родството обаче, вероятността за топли усеща е по-голяма.

Има, несъмнено, и друго пояснение за опитите. Просто мозъкът ни може би обработва познатите черти по-лесно. Самият Фрали признава, че са нужни още опити, с цел да се удостовери или отхвърли хипотезата му.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР