Руското ръководство иска да получи от сръбското гаранции за готовноста

...
Руското ръководство иска да получи от сръбското гаранции за готовноста
Коментари Харесай

Западът засилва натиска върху Белград – Вучич разиграва свой ендшпил

Руското управление желае да получи от сръбското гаранции за готовноста да продължи да бъде стратегически сътрудник на Русия на Балканите

Днес Сърбия остава единствената страна в Европа, която не е наложила наказания против Русия. Този факт е сериозен дразнител за Съединени американски щати и Европейски Съюз и те внезапно ускориха натиска върху Белград. Наскоро десетки делегации посетиха сръбската столица, от което стана ясно: Вучич би трябвало да признае независимостта на Косово и да следва прецизно инструкциите на Вашингтон и Брюксел. В противоположен случай против него и Сърбия като такава ще бъдат наложени наказания и то толкоз мощни, че ще става дума за самозапазване и няма да има избор.

Германският канцлер Олаф Шолц намерено заплаши сърбите, че в никакъв случай няма да влязат в Европейски Съюз, в случай че не наложат наказания на Русия. И това макар обстоятелството, че предходната година еврокомисар показа отчет, в който се споделяше, че Сърбия " към момента не е подготвена да се причисли към Съюза ",

Събитията в Европа се развиват бързо и заплашват с радикални промени и Европейски Съюз има намерение да работи по-решително. Освен това президентът на Сърбия през днешния ден е човек, на който Западът от дълго време разпорежда очаквания. Още през 2016 година А. Вучич оглави „ проевропейската коалиция “ от партии с лозунга „ бързайте към Европа “, а организация АР разяснява това по следния метод: „ Той изостави проруските сили “.

На Запад той е считан за единствения политик, който със своя „ прагматичен шовинизъм “ ще успее да попречи на „ непрагматичните радикали “ да дойдат на власт. Днес той се възприема като индивида, който би трябвало да постави завършек на косовските и други проблеми – пристигнало е време е да се изплатят задълженията.

Александър Вучич е доста горделив, че е юношески първенец на Белград по шах и е убеден, че се е научил по какъв начин да пресмята бъдещите ходове. Но в политическия живот изкуството на маневрирането се оказва доста по-важно и той го владее доста по-добре. От записките на Вучич: " Интервюирах Караджич и играх шах с Ратко Младич. "

На 26 години някогашният радиожурналист и предстоящ сръбски водач стана общоприет секретар на Радикалната партия по гледище на тогавашния й водач Воислав Шешел, който назова своето протеже " безусловно проруски човек ". Вучич даже съумя да работи като министър на информацията в държавното управление на Милошевич!

От 2003 година вместо Шешел, задържан в Хага (между другото, той беше държан в следствена килия в продължение на 11 години!), Николич стана водач на радикалите, а през 2008 година Николич и Вучич напуснаха Радикалната партия и минаха в Прогресивната партия, която те сътвориха.

Когато Николич е определен за президент на Сърбия, А. Вучич заема поста министър на защитата и по-късно министър-председател. След това той разгласи пред Николич желанието си да се кандидатира за президент и реализира задачата си на идващите избори. През юни 2017 година А. Вучич смени Николич, печелейки с лозунга „ Бързайте към Европейски Съюз “, а за него гласоподаваха над 55% от гласоподавателите.

През 2020 година обединението на Вучич завоюва 243 от 250 места на парламентарните избори. През април 2022 година президентът Александър Вучич резервира поста си, като завоюва на първия тур (получи 58,59% от гласовете), само че неговата Сръбска прогресивна партия загуби повече от една четвърт от гласовете, от 60 % на 43 %.

Показателни са думите на самия А. Вучич: „ Влиянието на украинската рецесия върху изборните резултати беше голямо... Аз самият съм отговорен “. Неговият конкурент, някогашният шеф на Генералния щаб генерал-лейтенант Здравко Понош саркастично означи: " Никога не казвай в никакъв случай на НАТО "...

На 18 август в Брюксел под патронажа на Европейски Съюз Вучич беседва с премиера на сепаратистко Косово Албин Курти. Връщайки се в Белград, сръбският президент първо се срещна с американския дипломат Кристофър Хил: „ По време на диалога беше разисквана актуалната обстановка в района, която се разви след последния кръг от разговор сред Белград и Прищина, извършен предходната седмица в Брюксел. "

Вучич сподели на американски посланик, че сърбите, живеещи в Косово и Метохия, се стремят да образуват Общност на сръбските общини. Въз основа на това, съгласно сръбския водач, е значимо Прищина да се придържа към съглашението, че косовските специфични елементи могат да се придвижват на север единствено със единодушието на НАТО и кметовете на четирите общини, в които живеят сърби. К. Хил още веднъж съобщи, че Съединени американски щати са загрижени, че Сърбия не поддържа антируските наказания,

На 23 август специфичният представител на Държавния департамент на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар и специфичният делегат на Европейски Съюз за разговора Мирослав Лайчак дойдоха в Прищина. След договаряния с локалните водачи те се появиха в Белград, където бяха признати от президента А. Вучич.

На 26 август Ескобар сподели пред ефирен канал N1 (сръбското поделение на CNN), че разказът „ Косово е Сърбия “ би трябвало да бъде пропуснат и сменен с „ Косово и Сърбия са Европа “. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел от своя страна уточни, че с помощта на постигнатите съглашения „ косовските сърби, както и всички останали жители, ще могат да пътуват свободно сред Косово и Сърбия, употребявайки своите персонални карти “. Тези известия провокираха подобен вълна от страсти в обществото, че на 27 август А. Вучич се обърна към народа с подробна тирада.

Той удостовери, че Прищина анулира условието за подмяна на паспортите на косовските сърби с локални документи и албанците получават правото да влизат в Сърбия с персонални карти, издадени от Косово. В същото време сходно решение не може да се пояснява като признание на едностранно провъзгласената самостоятелност на Косово и не може да се смята за единодушие на Белград да се отклони от Резолюция № 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

По отношение на пререгистрацията на колите - от номера, издадени от сръбските управляващи, на косовски номера, срокът, избран от Прищина за локалните сърби, е продължен до 31 октомври, само че въпросът остава отворен.

Вучич разгласи и решението си да предложи Ана Бърнабич за поста министър-председател. Няма да има проблеми с утвърждението в Народното събрание - на 2 август Владимир Орлич от ръководещата Сръбска прогресивна партия на Вучич беше определен с болшинство за ръководител на събранието.

А и самата Бърнабич в Сърбия е добре позната политическа фигура. За първи път тя оглави кабинета на министрите през 2017 година по предложение на А. Вучич, който тогава пристигна на власт, а по-рано (през 2016-17 г.) беше министър на държавното и локалното самоуправление. Александър Вучич тогава беше министър-председател, тъй че те се познават доста добре.

Според президента „ нейният опит е нужен за подготовка за тази есен и зима “ и за решение на други проблеми, в това число въпроса за присъединението на Сърбия към глобите против Руската федерация. Остава да се означи, че Бърнабич е приключила два западни университета, работила е дълго време в USAID, която в Руската федерация беше оповестена за нежелана през 2012 година заради интервенция във вътрешните работи и намерено антируската й позиция. И най-после, тя е открита лесбийка, т.е. тя изцяло дава отговор на „ европейските полезности “.

Президентът засегна и тематиката за EuroPride, общоевропейска среща на лесбийки, гейове, транссексуални и така нататък, планувана за 12-18 септември. 95% от сърбите са изрично срещу този " церемониал на срама ", само че Вучич към този момент сподели, че не се интересува от публичното мнение.

На 14 август в Белград се организира всеобща проява в поддръжка на обичайните фамилни полезности. Известният сръбски политик, водач на придвижването „ Освобождение “ Младжан Джорджевич твърди, че „ заслугата Сърбия да получи правото да провежда EuroPride още през 2019 година е напълно на президента Александър Вучич, който искаше да покаже на Запада до каква степен е стигнала страната му напред в отбраната на човешките права и развиването на демокрацията ”.

Проблемът, сподели Джорджевич, е, че хомосексуалистите имат намерение да проведат седемдневно събитие в цяла Сърбия, като посещават манастири и изнасят лекции в сръбските учебни заведения. Сред стачкуващите на 14 август имаше доста „ добре поставени “ атлетични мъже, които непосредствено показаха желанията си при положение на такова „ събитие “.

Възмущението на Вучич нямаше граници: „ Не виждам опашка за Косово, която да отиде да го пази. Но в Белград има какво да бият, изключително тези, които са по-слаби. Няма да имате тази опция. "

Както и да е, в речта си на 27 август президентът разгласи, че „ Парадът на гордостта “, разгласен през септември, ще бъде анулиран или отсрочен... „ Казвам това не тъй като съм благополучен, а тъй като не можем да го проведем по време, когато имаме среща на „ Отворени Балкани “ в Белград, когато има тежка рецесия в Косово и Метохия, която няма да спре до 31 октомври и се опасявам, че тя единствено ще се задълбочи.

Споменаването на Отворени Балкани “ е изключително удивително. „ Отворени Балкани “ е стратегия за „ трансгранична самодейност “, спонсорирана от Европейски Съюз. Същността му е, че на Белград се предлага да замени част от земята си в северната част на Косово за част от земята си в южната част на провинцията.

И това макар обстоятелството, че цялото Косово е исторически сръбска земя! Не единствено, че сръбското управление се съгласи на такива договаряния, А. Вучич, дружно с албанския министър председател Еди Рама, интензивно промотират този план, който е модерна версия на „ Велика Албания “.

На 15 август албанският президент Байрам Бегай посети Косово, само че Сърбия не изпрати протестна нота до Тирана и това не изненада никого. Както и фактът, че неотдавна Сръбската православна черква даде автокефалия на Македонската черква, изоставяйки вековното сръбско църковно завещание.

В обръщението си към народа президентът А. Вучич обърна огромно внимание на икономическата обстановка в страната. Той не се спести на следващите похвали към Русия, която " обезпечава на Сърбия най-евтиния газ в Европа и я поддържа в Косово ".

По думите му, потребностите на Сърбия са 3,2 милиарда куб. м газ, по контракти с Москва страната получава 2 милиарда куб. м газ на фантастично ниска цена, което е икономисало 4,8 милиарда евро. Според проектите на сръбското управление до 15 септември запасът от газ ще възлиза на 400 милиона кубически метра, до 15 октомври - до 600 милиона. Целта е 700 млн. куб. м, което ще задоволи потребността на страната от по 11 млн. куб. м гориво през студения интервал. „ За благополучие успяхме да купим газ от Русия преди този сложен миг, другояче щяхме да банкрутираме “, заключи президентът.

С това оптимизмът на президента секна и той означи, че всеки ден Сърбия е изправена пред „ дузина нови проблеми “. Той удостовери, че от 1 ноември, заради глобите на Европейски Съюз, наложени против Руската федерация, страната няма да може да получава нефт от Русия, който в този момент се доставя с танкери през Адриатическо море, а по-късно по петролопровод през Хърватия.

Още в средата на юни Вучич прикани Сърбия да се приготви за сложна зима, „ която е обвързвана с към този момент настоящите наказания и кой знае какви други наказания ще бъдат въведени до тогава “. Що се отнася до настояванията на Запада да се причисли към глобите против Руската федерация, Вучич отхвърли да бъде съответен: „ Не давам обещание нищо, единствено давам обещание на хората, че ще защитим нашата политика, доколкото можем “.

А какво да кажем за Русия? Планираното за 6-7 юни посещаване на съветския външен министър в Белград бе анулирано в последния миг. Ясно е, че решението за възбрана на прелитането на самолета на съветския министър не е взето в столиците на прилежащите на Сърбия страни.

Сергей Лавров незабавно заяви, че е поканил сръбския си сътрудник Никола Селакович " да посети Москва в близко бъдеще ". Срещата се състоя на 22 август, само че от сръбска страна в нея взе участие шефът на Министерство на вътрешните работи Александър Вулин. Някои сръбски политически анализатори обясниха този необикновен формат с обстоятелството, че в актуалната обстановка визитата на шефа на сръбското външно министерство в Москва „ ще бъде еднопосочно отрицателно възприето от Запада, от което президентът Вучич въобще не се нуждае, Вулин не се приема на съществено от мнозина на Запад. ”

Първо беше публикувано известието за резултатите от договарянията в Москва. Министерството на вътрешните работи на Сърбия, се концентрира върху уверенията на своя министър, че " Сърбия, отпред с президента Александър Вучич, не не помни вековното приятелство с Русия ".

Руското управление желае да получи гаранции от сръбското, че ще продължи да бъде стратегически сътрудник на Русия на Балканите, само че Белград въпреки всичко се пробва да балансира сред Русия и Запада. В началото на август съветският дипломат в Белград Александър Боцан-Харченко направи изказване по отношение на вероятните вероятности за основаване на съветска военна база в Сърбия.

Посланикът уточни: „ Въпросът за разполагането на съветски военни бази на територията на сръбската страна се взема решение единствено от Белград и Москва. Създаването на съветска военна база в Сърбия е върховен въпрос на тази страна, също така е въпрос на ползите на самата Руска федерация “.

Това беше опит да се изследва обстановката и опитът беше сполучлив - в Белград се развихри стихия. Сръбски медии и специалисти укориха Русия, че „ разпространявайки информация за съветската база, тя съзнателно подкопава ползите на Сърбия в миг, когато тя е подложена на напън от Запада по отношение на образуването на ново държавно управление и решението да сеприсъедини към глобите против Руската федерация ”. А белградското издание Blic, авторитетно и близо до управляващите, даже упрекна Русия, че „ стартира хибридна война против Сърбия “.

В тази връзка А. Вучич сподели: „ Сърбия не се нуждае от ничии военни бази. Тя ще поддържа боен неутралитет и съюзнически връзки. Тя няма да се срами от връзките си с Русия, Китай, Съединени американски щати и Европейски Съюз, само че ще се грижи за себе си. “

Но Александро Педраса, началник на Службата за съдействие в региона на защитата на Съединени американски щати (ODC ), която координира взаимоотношението на сръбската войска с Пентагона, сподели, че един от целите на военното съдействие сред Съединени американски щати и Сърбия е развиването на южната база като „ главният център за образование на армията на Сърбия по стандартите на НАТО и образование на сръбски специфични елементи за присъединяване в мироопазващи интервенции “.

Справка: огромната военна база " Юг " е открита на 23 ноември 2009 година Намира се в община Буяновац, която е обитаема най-вече с албанци и граничи непосредствено с покрайнините на Косово. Разстоянието до границата със Северна Македония е 30 км, до границата с България - 90 км.

В началото на август беларуският президент Александър Лукашенко предизвести: „ Сърбия би желала да седи на три стола – Европейски Съюз, Съединени американски щати и Русия, само че към този момент няма да успее “. Трудно е да не се съглася с него.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР