Руското правосъдие категоризира като чуждестранен агент неправителствена организация, която оказва

...
Руското правосъдие категоризира като чуждестранен агент неправителствена организация, която оказва
Коментари Харесай

Русия категоризира като чуждестранен агент НПО за борба с диабета


Руското правораздаване категоризира като задграничен сътрудник неправителствена организация, която оказва здравна помощ на диабетици. Спорното наименование се ползва към организации, които получават финансиране от чужбина и съгласно управляващите упражняват политическа активност, съобщи Франс прес.

Според съветските медии решението е било взето за организацията за диабетично заболели в Саратов, град с 840 000 поданици на 700 км югоизточно от Москва. Мотивът е, че е получила пари от задгранични фармацевтични компании.

Директорката на организацията Лариса Саигина съобщи, че ще апелира решението и добави, че проблемите ѝ с правораздаването към този момент попречват работата на нейната Неправителствени организации с болните.
" Ще се борим до дъно ", увери тя.

Според опозиционния вестник " Новая газета " тази Неправителствени организации е упрекната, че е подронила държавната власт с рецензии за дейности на държавни представители в здравния бранш, в това число с подлагане под подозрение на качеството на създавания в Русия инсулин.

Закон от 2012 година задължава организациите с задгранично финансиране и упражняващи " политическа активност ", което е прекомерно неразбираема дефиниция, да се записват като " задграничен сътрудник " и да се показват като подобен във всяка обществена активност или връзка.

Спорното наименование е употребявано по времето на Сталин за опозиционери на властта, а през 70-те и 80-те години с него се окачествяват дисидентите, които са упрекнати, че са платени маши на Запада.

Оттогава голям брой Неправителствени организации са категоризирани като " задгранични сътрудници ", в това число правозащитни и екологични организации.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР