Руското правителство предупреди, че е готово да продължи с ограниченията

...
Коментари Харесай

Русия е готова да ограничи още износа на храни заради високите цени

Руското държавно управление предизвести, че е готово да продължи с рестриктивните мерки на износа на някои хранителни артикули, откакто скорошното увеличение на цените накара Москва да постави таван на цените на артикули като брашното и захарта. Глобалният показател на Организация на обединените нации за цените на храните доближи до най-високото си ниво от съвсем десетилетие през май, вдигайки се с близо 40% на годишна база. Цените на храните са основен политически въпрос за Кремъл, поради това че 20 млн. руснаци живеят под прага на бедността.

Министърът на икономическото развиване Максим Решетников споделя пред Financial Times, че Русия обмисля по какъв начин да действа с износа на храни, като в същото време продължава да защищава локалните консуматори от покачващите се цени. И добавя: " Няма гаранции, че световните цени на храните са се нормализирали и са достигнали пик. Всяка вест за зърнената годишна продукция може да докара до следващо увеличение на цените на някои храни. Така че ние непрекъснато ги следим и вземаме нужните ограничения ".
" Гъвкави износни мита "
В края на предходната година президентът Владимир Путин подреди да бъде въведен краткотраен надзор на цените на основни храни като слънчогледовото олио. По-рано през 2021 година беше оповестена квота на износа на пшеница, а този месец беше добавено и мито. Руските управляващи обявиха, че това е належащо, с цел да компенсира годините на спадащи приходи, поради което базови хранителни артикули са станали недостъпни за мнозина.

Решетников показва, че Москва продължава да следи обстановката и да вкарва експортни ограничения, в това число " гъвкави износни мита " върху спомагателни артикули. Що се отнася до вътрешното ползване, се приключва ценовият таван на множеството артикули, само че ще продължи субсидирането на артикули като хляба и брашното. Министърът на икономическото развиване декларира и, че рестриктивните мерки за износа ще подтикват локалните производители да влагат повече.
Обвинения към " алчни " производители
Русия стартира да изнася основни артикули като пшеницата след 2014 година, когато забрани вноса на множеството западни храни в отговор на глобите на Съединени американски щати и Европейски Съюз и стартира интензивно да развива локалното земеделие. Земеделски артикули като пшеницата съставляват съвсем 8% от съветския експорт за 419 милиарда $ през 2019 година Но страната към момента не разполага с нужната инфраструктура за депозиране на храни в същата степен като Запада. Това би й разрешило да смекчава покачването на цените, като усили доставките, складира спомагателната продукция и я пусне на пазара, когато е належащо.

Руските управляващи упрекват за по-високите цени на храните в страната " алчността на някои производители и търговски мрежи ". Това докара до опасения, че могат да последват арести в бранша. Според скорошно изследване над три четвърти от съветските предприемачи споделят, че се усещат несигурни поради евентуално безпричинно престъпно следствие от страната. Решетников показва, че евентуалните бъдещи бизнес ограничения ще бъдат под формата на по-високи налози.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР