Руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко направи изявления относно

...
Руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко направи изявления относно
Коментари Харесай

Русия: Канал Истанбул ще представлява заплаха за сигурността...

Руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко направи изказвания по отношение на вероятно намаляване на режима за директни прекосявания, избран в Конвенцията за проливите от Монтрьо, в случай че бъде построен Канал Истанбул. Грушко сподели ясно: „ Това ще съставлява опасност за сигурността на Европа “.

Според организация Спутник, Грушко, е приказвал на срещата на Международния спорен клуб Валдай. „ Русия се надява, че този пропускателен режим ще бъде непокътнат. Отслабването му освен ще подкопае районната сигурност и непоклатимост, само че също по този начин подкопава волята на Европа и ще съставлява опасност за нейната сигурност “, сподели той.

Конвенцията от Монтрьо също беше на дневен ред по време на телефонния диалог сред съветския президент Владимир Путин и президента Реджеп Ердоган.

В раздела, в който бяха разисквани проектите на Турция по отношение на плана " Канал Истанбул ", Путин акцентира значимостта на запазването на режима на проливите, избран в сходство с наредбите на Конвенцията от 1936 година, с цел да се подсигурява районна непоклатимост и сигурност.

Конвенцията за черноморските проливи, подписана в Монтрьо през 1936 година, е интернационално съглашение, което регламентира режима на прекосяване на военноморски съдове през проливите Босфор и Дарданели, като дава на Турция цялостен надзор върху тях. Тя подсигурява свободното прекосяване на цивилен кораби в спокойно време. Ограничава прекосяването на военни кораби, които не са от черноморските страни.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР