Руският втечнен природен газ вече не се продава в Азия

...
Руският втечнен природен газ вече не се продава в Азия
Коментари Харесай

Без ценова отстъпка в Азия за руски втечнен газ

Руският полутечен природен газ към този момент не се продава в Азия с отстъпки, което демонстрира, че страховете на купувачите от западни наказания или репутационни вреди понижават, оповестява Блумбърг, написа БНР.

През последната седмица компанията Sakhalin Energy продаде три товара LNG за товарене през декември на почти настоящи пазарни цени, съгласно търговци, осведомени с въпроса. За съпоставяне, няколко товара на съветски полутечен природен газ бяха разтоварени през септември с огромна отстъпка по отношение на спот цената по това време.

В момента няма директни наказания за съветския полутечен природен газ поради войната в Украйна, като износът в действителност се увеличи съвсем до рекордни равнища през предишния месец. Докато някои дългогодишни азиатски клиенти, като Япония и Южна Корея, стопираха да купуват спомагателни спот доставки от Русия по-рано тази година, Китай усили покупките.

На този стадий от компанията Sakhalin Energy не дадоха отговор на настояването за коментар, показва Блумбърг.

Междувременно декемврийските фючърси на нидерландския газов хъб TTF се търгуват в сряда без внезапни ценови придвижвания на равнища към 113 евро за мегаватчас, защото мекото есенно време понижи търсенето на горива за отопление.

Нехарактерният за сезона по-топъл фронт в Европа сътвори по-голяма отбрана за нагнетяването на природен газ в хранилищата до близо 100% за по-студените месеци напред, до момента в който страните членки на Европейски Съюз координират различни направления за доставка за идната година. Остава несигурността във връзка с потоците през газопровода " Ямал ", защото геополитическото напрежение с Москва нараства, до момента в който повече не се разчита на съветските потоците през " Северен поток 1 " предвид на повредата на газопровода.

Остават обаче терзанията за това какъв брой повече полутечен природен газ Европа може да внесе, защото световната конкуренция за LNG може да притегли газови товари към други пазари.

С оглед на това газовите TTF фючърси с доставка през първите три месеца на 2023г. се търгува на по-високи ценови равнища - към 120-121 евро за мегаватчас, като даже фючърсите с доставки през второто тримесечие на идната година остават на по-високи равнища - сред 118 и 120 евро за мегаватчас, а доставките на газ за летните месеци следващата година също се търгуват към 120 евро за мегаватчас, както и тези за втората половина на 2023 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР