Руският външен министър Сергей Лавров в интервю относно резултатите от

...
Руският външен министър Сергей Лавров в интервю относно резултатите от
Коментари Харесай

Сергей Лавров: Като цяло не ни интересува кой ще стане президент на САЩ

Руският външен министър Сергей Лавров в изявление по отношение на резултатите от 2023 година оцени актуалната обстановка в Сърбия, където не престават митингите на опозицията, приказва за вероятностите за реализиране на междупалестинско единение и какво чака Москва от плануваните президентски избори в Съединени американски щати за 2024 година

Наскоро съветски публични лица организираха редица срещи със сръбски сътрудници на фона на митингите в Белград, а ръководителят на сръбското държавно управление Ана Бърнабич благодари на съветските разследващи служби за информацията за идните безредици. Можете ли да потвърдите, че Москва в действителност е предоставила такава помощ? Кои съответно западни страни вземат участие в организирането на тези митинги, има ли опасност от прелом в тази страна и присъединението ѝ към антируските наказания?

- Нашият разговор със Сърбия е равномерен, характеризиращ се с неприкритост и фокус върху развиването на разнообразни области на съдействие, в това число в региона на сигурността. Това е много сензитивна зона. Би било вярно да се каже, че Москва постоянно е подготвена да даде рамо на сръбските другари.

Случилото се в Белград е следващ опит за образуване на нелегално завладяване на властта. Очевидно не всички на Запад са подготвени да одобряват обстоятелството, че сръбските гласоподаватели показаха поддръжка за президента Вучич и неговия политически курс на изборите.

Тенденцията, почтено казано, не е нова. Добре е известно по какъв начин нормално приключват сходни случки. Достатъчно е да си напомним преврата в Украйна през февруари 2014 година, инспириран от Вашингтон и Брюксел.

В Сърбия също не са не запомнили това, частично с помощта на личния си опит. Очевидно по тази причина броят на протестиращите е относително дребен - единствено няколкостотин души. Гражданите не имат вяра на лица, които вербално се опълчват на насилието, а в реалност се държат по тъкмо противоположния метод: пренебрегват резултатите от волята на жителите и предизвикат органите на реда.

Оценяваме общата обстановка в Сърбия като постоянна. Ръководството на страната твърдо управлява обстановката, ясно разбирайки, че точно тук е националният интерес.



Какво чака представителите на киевския режим, откакто Русия извърши задачите на специфичната военна интервенция? Ще бъде ли стартирано следствие на закононарушенията на киевския режим и какъв ще бъде процесът?

— Разследването на закононарушенията на киевския режим към този момент е в ход. Руските правоприлагащи органи деликатно записват и документират зверствата, осъществени от украинските неонацисти, като не се лимитират до интервала на специфична военна интервенция. Страданията на мирното население на Донбас започнаха доста по-рано, още през 2014 година Виновните също ще бъдат изправени пред съда.

Следственият комитет на Руската федерация организира следствие по редица членове от Наказателния кодекс. Според Следствения комитет са формирани повече от четири хиляди наказателни каузи против към 900 лица. Сред тях са освен членове на радикални националистически сдружения, представители на украинските сили за сигурност и наемници, само че и представители на военното и политическо управление на Украйна. Тези от тях, на които са повдигнати задочни обвинявания, са оповестени за интернационално търсене.

Въз основа на доказателствата, събрани от Следствения комитет, съдилищата на Руската федерация към този момент са осъдили повече от 200 представители на ВСУ на дълги периоди отнемане от независимост за осъществените зверства. Същата орис чака и всички други нарушители. Всеки от тях ще получи заслужено отмъщение.

Планира ли Москва да провежда договаряния на съветска територия сред палестински придвижвания, по-специално “Фатах ” и ХАМАС, за реализиране на задачите за национално единение? Колко евентуално е палестинците да се съгласят да сформират държавно управление?

— Русия поредно се застъпва за започване на палестинско-израелски договаряния. Една от пречките по пътя им остава неналичието на палестинско единение. Ние поддържаме дейностите на нашите сътрудници, по-специално Египет и Алжир, ориентирани към решение на този проблем. От своя страна ние също оказваме помощ на нашите палестински другари да намерят решения. Осигурихме им съветска естрада за осъществяване на срещи. Ние насърчаваме единството в политическата платформа на Организацията за избавление на Палестина. Ние обясняваме заплахата от разделяне за вероятностите за основаване на палестинска страна.

През април 2023 година Русия предложи самодейност за привикване на многостранни съвещания за синхронизиране на методите за обезпечаване на палестинско единение. На втория стадий се планува в разговора да бъдат включени представители на главните палестински придвижвания. Нашето предложение остава на масата.

Съвсем неотдавна, на 20 декември, участвах в шестата сесия на Руско-арабския конгрес за съдействие, който се организира в Мароко. С моите сътрудници от редица арабски страни обсъдихме обстановката в зоната на палестинско-израелския спор и вероятните стъпки за разрешаването му. Дискусията сподели, че с изключение на всичко друго, ние сме обединени от общото схващане за нуждата от бързо възобновяване на палестинското единение.

- Наскоро се появиха сигнали, че страната ни може да преразгледа едностранния си мораториум върху разполагането на ракети със междинен и по-малък обхват. Това в действителност ли е правилно? Възможно ли е унищожаване на мораториума преди разполагането на такива американски оръжия в Европа и Азиатско-тихоокеанския район? Идентифицирани ли са евентуалните места за разполагане на съветските ракети?

- Недвусмислен сигнал, че можем, при избрани условия, да преразгледаме едностранния мораториум върху разполагането на наземни ракети със междинен и дребен обхват беше включен в първичните формулировки, в които обявихме приемането на съответните независими задръжки.

Позволете ми да ви припомня, че задължението ни към този мораториум е тясно обвързван с евентуалната поява на американски наземни ракети със междинен и дребен обхват в съответните райони. Поради характерностите и особеностите на потреблението на оръжия от упоменатия клас, въпросът за тяхното разполагане от враждебни страни е доста сензитивен от позиция на съветската национална сигурност. В случая със Съединените щати този аспект придобива изключително значение поради директната му връзка с други фактори, влияещи върху стратегическата непоклатимост. Очевидно е, че основаването на спомагателни ракетни опасности от страна на Вашингтон ще изисква от нас съществени ответни ограничения.

При неналичието на изключителни стъпки от страна на Съединени американски щати за увеличение на силовия напън върху нас с други средства, Русия няма да бъде първата, която ще разположи ракетни оръжия, неразрешени по-рано от ДРСМО. Въпреки това, съдейки по подготовката на Пентагона, няма да мине доста време, преди американците да подхващат на практика дейности за разполагане на наземни ракети в разнообразни райони на света. Така че моментът, в който ще би трябвало да вземем нужните политически решения, в действителност е назрял.

Руският президент Владимир Путин, обобщавайки резултатите от годината, означи готовността на Москва да възвърне пълноценните връзки с Вашингтон при избрани фундаментални промени в самите Съединени щати. Ще чака ли Москва такива промени, в случай че претендентът на Републиканската партия завоюва президентските избори следващата година? Може ли това да докара до възстановяване на двустранните връзки?

- Готовността ни да възстановим цялостен разговор със Съединените щати не би трябвало да се приема за даденост. Руско-американските връзки се утежниха до краен лимит по виновност на Вашингтон, който доктринално формализира задачата за нанасяне на „ стратегическо проваляне “ на Русия. Въпреки че Белият дом към момента е внимателен да унищожи всичко, което е останало от връзките до основи, американците явно не са подготвени да водят почтен разговор, учреден на взаимно почитание и ценене на ползите на другия.

Ние ще можем да стигнем до формула за спокойно взаимно битие с взаимоотношение в избрани области единствено откакто Вашингтон признае главните ни национални ползи и стартира да договаря съществено. Междувременно ръководещите кръгове на Съединени американски щати отхвърлят действителностите на многополюсния свят и не престават да мислят от позиция на личното си предимство и изключителност.

Американската политическа върхушка, без значение от партийната си принадлежност, вижда Русия като зложелател и екзистенциална опасност. Предвид съществуващия междупартиен консенсус по този въпрос би било наивно да се надяваме на възстановяване на връзките, в случай че претендентът на Републиканската партия завоюва. Като цяло не ни интересува кой ще завоюва конкуренцията за президент на Съединени американски щати.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР