Руският сайт sport.ru публикува обширен материал, в който критикува ФИФА

...
Руският сайт sport.ru публикува обширен материал, в който критикува ФИФА
Коментари Харесай

В Русия критикуват ФИФА и УЕФА: Унищожават топ играчите

Руският уебсайт sport.ru разгласява просторен материал, в който подлага на критика ФИФА и УЕФА за организацията на шампионатите под тяхната закрила и прекомерно натоварения календар, който води до травми на играчите. Предлагаме ви причините на сътрудниците:

Всеки сезон броят на футболните мачове се усилва с помощта на „ напъните “ на УЕФА и ФИФА. Измислят се нови шампионати, които не постоянно са подбудени от логиката. Класическите остарели съревнования се уголемяват за увеличение на мачовете, което води до утежняване на качеството им. Дори самата същина на груповата фаза се разпада, когато три от четири тима стигат едновременно до плейофите и от ден на ден припомня на международното състезание по хокей, когато групата е условност, а мачовете са просто поради мачовете. Освен това квалификациите стават условност, когато големият брой тимове са абонирани за огромен шампионат във всеки случай.

Това накара младите играчи да играят повече минути от всеки път, което докара до повече травми на млади звезди като Гави и Винисиус Жуниор. Играчите просто нямат време да се възстановят, защото една намира се заменя с друга. След националния тим незабавно би трябвало да играеш за клуба и противоположното.

Юрген Клоп е наясно, че има известност на мрънкало, изключително когато става дума за мачове, само че не може да се сдържи. Въпреки че трябваше да приказва за жизненоважната победа над Брентфорд, Клоп се почувства задължен да спомене обстоятелството, че първият мач на Ливърпул след интернационалната пауза беше ранен мач от Висшата лига против Манчестър Сити.

„ Как може да имаш подобен мач в събота от 12:30? “, попита германецът публицистите. „ Честно казано, хората, които вземат тези решения, не могат да усетят футбола. Това просто е невероятно... В тези два тима има несъмнено общо 30 национали. И апропо, всички те се връщат с един и същи аероплан, всички южноамериканци ще летят назад дружно с един и същи аероплан. Взимаме ги от Уругвай, Бразилия, Аржентина, Колумбия - с един аероплан, след което летим до тук. Това е същинска полуда “.

Независимо дали някой харесва Клоп или не, той е прав: Основните спортни фигури не схващат същността на футбола. За тях не става въпрос за страсти, а за пари, което значи, че благосъстоянието на играчите е изцяло без значение.

Което в действителност е необичайно, тъй като в случай че играчите се изморят, продуктът страда. Въпреки това от дълго време е ясно, че управителните органи и огромните оператори се интересуват повече от количеството, в сравнение с от качеството. Повече игри значи повече доходи - това е толкоз просто.

Тибо Куртоа сподели същото преди няколко години, откакто Белгия загуби от Италия в плейофа за третото място в Лигата на нациите на УЕФА. Мач, който неговите сънародници Еден Азар и Ромелу Лукаку бяха принудени да пропуснат заради мускулни проблеми.

„ Този мач е просто игра за пари и би трябвало да бъдем почтени за това “, сподели очевидно изтощеният вратар пред кореспонденти. „ Играем просто, тъй като това са спомагателни пари за УЕФА. Вижте какъв брой доста се трансформираха съставите на двата тима. Ако и двата тима бяха стигнали до финала, там щяха да играят разнообразни играчи. "

„ Следващата година имаме Световното състезание през ноември, ще би трябвало да играем още веднъж може би до края на юни. Три седмици отмора не са задоволителни за играчите да продължат 12 месеца на най-високо равнище. Ще се контузим. "

За страдание той беше прав: По-малко от година откакто се състезава в Катар, той скъса кръстната си връзка.

Нелепото решение Световното състезание да се организира в средата на европейския сезон нанесе съществени вреди на най-хубавите играчи. Футболистите от Големите пет лиги на континента на Световното състезание в Катар са лишили приблизително осем дни повече, с цел да се възстановят от травмите си след шампионата спрямо предходния интервал, демонстрира показателят на пострадванията. И това се дължи основно на доста нарастване на тежките пострадвания на глезена (170%), прасеца (200%) и подколенното сухожилие (130%).

Не че FIFPRO, организацията, представляваща професионални играчи, беше минимум сюрпризирана. Още преди началото на Световната купа те означиха, че на тимовете са дадени приблизително 31 дни за подготовка преди предходните седем шампионата и 37 дни за възобновяване по-късно. Въпреки това на играчите бяха дадени приблизително единствено седем дни, с цел да се приготвят физически и душевен за Катар 2022 година, и единствено осем дни за възобновяване, преди клубните дейности да бъдат възобновени.

Впоследствие FIFPRO откри, че 44% от играчите, взели участие в Световната купа, са изпитали по-голяма физическа отмалялост, а 23% са изпитали по-голяма психическа отмалялост през януари спрямо други сезони. Защитникът на Франция Рафаел Варан даже реши да се отдръпна от интернационалния футбол през февруари, когато беше единствено на 29 години. „ Имаме препълнен график и играем без спиране “, сподели той. " В момента имам възприятието, че се удушавам. "

Ето за какво не е изненадващо, че Варан беше ядосан от решението на Висшата лига да приложи прецизната тактика за установяване на времето, употребена на Световното състезание, което докара до нарастване на междинното време на контузиите от 7,3 минути на 11,6 минути.

„ Играчите и треньорите споделят опасения от доста години, че има прекалено много мачове, графикът е претъпкан и е на рисково равнище за физическото и психическото здраве на играчите. Въпреки предходните ни мнения, това, което те в този момент предлагат за идващия сезон, са по-дълги игрови интервали, повече активност и по-малко страсти, които играчите да покажат. Просто желаеме да сме в добра форма на терена, с цел да можем да дадем 100 % на нашия клуб и почитателите. Защо нашите отзиви не се чуват? “ — написа Варан в обществените мрежи.

УЕФА упорства, че слуша.

Ръководителят на футбола на УЕФА, някогашният хърватски национал Звономир Бобан, сподели пред кореспонденти в Монако през август: „ Мога да приказвам от опит, изключително като полузащитник. Последните 30 минути от мача са времето, когато се изморяваш най-вече. И тогава някой идва и прибавя още 15 минути. Колко постоянно сме били сериозни към календара и прекомерно многото мачове? Не слушаме играчите и треньорите... Това е полуда. Нашите рекомендации са разнообразни. “

Заслужава обаче да се означи, че организацията, която Бобан съставлява, към този момент е решила да разшири Шампионската лига - нейното главно събитие и най-големият източник на доходи. От идващия сезон ще има четири спомагателни тима (от 32 на 36), два спомагателни мача в груповата фаза и спомагателен плейофен кръг преди последните 16 мача – всичко това значи нарастване с 64 мача (от 125 на 189 ).

Иронията не беше пропусната от играчите. „ УЕФА беше срещу Суперлигата, само че те вършат същото – постановат спомагателни мачове “, сподели Куртоа. „ Винаги е едно и също. Може да са ядосани, че други тимове желаят Суперлига, само че не ги е грижа за играчите, а единствено за джобовете им. "

Ето за какво УЕФА също реши да провали изцяло Европейското състезание, като усили броя на участниците от 16 тима на 24, което докара до спад в качеството и, което е още по-неприятно, до обстоятелството, че третите тимове изпаднаха в елиминациите.

ФИФА явно не е по-различна в това отношение, откакто реши да разшири Световното клубно състезание през 2025 година без консултация с FIFPRO. За благополучие, проектът на Арсен Венгер за международно състезание на две години беше отсрочен (поне засега), само че през 2026 година ни чака комичен шампионат с 48 тима. Което прави конкуренцията толкоз огромна, че повече няма една страна да бъде домакини, в случай че тази страна не е Саудитска Арабия...

Дори президентът на ФИФА Джани Инфантино призна, че ще би трябвало да измислят метод да основат малко неспокойствие в груповите етапи.

Следователно е ясно, че управителните органи обмислят единствено икономическите изгоди - и въобще не се интересуват от спортните последствия - когато вършат тези огромни промени във формата. Много скоро ще имаме още едно „ зимно “ международно състезание - или Суперлига, маскирана като Шампионска лига - тъй като те в действителност не усещат футбола. Те просто желаят да експлоатират играта и нейните играчи.

Но те са достигнали сериозна точка. След като най-хубавите млади гении са помолени да играят повече минути от всеки път, изненадващо ли е, че Гави получи сериозна травма или че Винисиус Жуниор още веднъж беше отвън игра.

Или че проучванията демонстрират, че Джуд Белингам може да изгори за три години.

Куртоа, несъмнено, е планувал всичко това. „ Три седмици отмора не са задоволителни, с цел да задържим играчите на най-високо равнище за 12 месеца “, предизвести той доскоро повече от две години. „ В последна сметка най-хубавите играчи ще се контузят. “ Докато тези, които имат цялата власт, стават все по-богати и по-богати и по-богати.

 

Вячеслав Горбачов/Sport.ru
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР