Руският президент Владимир Путин въвежда от утре военно положение в

...
Руският президент Владимир Путин въвежда от утре военно положение в
Коментари Харесай

Путин въвежда военно положение в четирите анексирани от Украйна области

Руският президент Владимир Путин вкарва от на следващия ден военно състояние в четирите анексирани от Русия украински района - Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област. Това заяви самият той на съвещание на Съвета за сигурност, съобщи Комерсант.

Путин сподели, че е подписал декрет за въвеждането на военно състояние поради " терористични закани от Украйна. " На териториите на упоменатите четири области още „ преди присъединението към Русия " е имало режим на военно състояние, съобщи Путин. „ Сега би трябвало да формализираме този режим към този момент в границите на съветското законодателство. Затова подписах декрет за въвеждане на военно състояние в тези четири субекта на Руската федерация “, добави той. И добави, че ограниченията, които подрежда, ще покачат стабилността на стопанската система, промишлеността и производството в поддръжка на това, което Русия назовава своя специфична военна интервенция.

Според указа, оповестен на уеб страницата на Кремъл, военното състояние влиза в действие от на следващия ден, 20 октомври. В тридневен период от публикуването на документа държавното управление би трябвало да " внесе оферти за ограниченията, които да се ползват в териториите, където е въведено военно състояние ". „ При нужда в Руската федерация по време на военното състояние могат да бъдат приложени други ограничения, планувани в конституционния закон от 30 януари 2002 година № 1-ФКЗ „ За военното състояние “, се споделя в документа.

Друг президентски декрет гласи, че в ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсонска област ще бъдат основани щабове на териториалната защита, а на териториите на районите ще бъде въведена оптималната степен на реагиране. В рамките му висшите чиновници са упълномощени да организират „ мобилизационни ограничения в региона на стопанската система “ и ограничения за гражданска отбрана, отбрана на популацията и териториите „ от естествени и техногенни изключителни обстановки “. Те могат също по този начин да ползват ограничения " за облекчаване потребностите на въоръжените сили на Руската федерация, други войски, военни формирования, органи и потребностите на популацията ".

На 24 септември Владимир Путин подписа закон, с който в Наказателния кодекс бяха въведени понятия като „ готовност “, „ военно състояние “, „ военно време “. По-специално бяха въведени сурови санкции за отвод или своеволно овакантяване на военна част при оповестена готовност и военно състояние, за доброволното предаване в плен беше въведен затвор до 10 години, за обир по време на война - до 15 години.

Вчера командващият съветските войски ген. Сергей Суровикин съобщи, че " има доказателства за допустимо потребление на неразрешени способи на война от въоръжените сили на Украйна в региона на Херсон. " След това изпълняващият длъжността губернатор на Херсонска област Владимир Салдо разгласи, че стартира евакуация локалното население на левия бряг на Днепър. Тя ще продължи към шест дни, през които  ще бъдат изведени 50-60 хиляди души. Днес управляващите на Херсонска област оповестиха, че е почнало нахлуване на въоръжените сили на Украйна.

С различен декрет Путин разгласи въвеждане на приблизително равнище на реакция на териториите на Крим, Краснодарския край, Белгородска, Брянска, Воронежка, Курска, Ростовска области и Севастопол, които в документа са посочени като " граничещи с Украйна ". Като част от специфичния режим ръководителите на тези райони ще получат пълномощия да " засилят защитата на публичния ред, както и на значими военни, държавни и специфични уреди, да     вкарват специфичен режим на работа на инфраструктурни уреди и уреди с нараснала заплаха за живота и здравето на хората, да нареждат  краткотрайно пренасяне на поданици от рискови зони, да вкарват специфичен режим за влизане и излизане от региона, както и придвижване в региона. Ще имат право и да " вкарат надзор върху работата на превоза, печатниците, връзките и съобщителните уреди. "

Двата указа на Путин провокираха мощен ужас до степен, че малко по-късно се наложи представителят на Кремъл Дмитрий Песков, както и съветското Външно министерство да излязат с обособени изказвания, че не се планува затваряне на държавните граници по отношение на разпорежданията на президента.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР