Руският президент Владимир Путин няма да участва в срещата на

...
Руският президент Владимир Путин няма да участва в срещата на
Коментари Харесай

Путин няма да участва в срещата на върха на БРИКС, защото може да бъде арестуван

Руският президент Владимир Путин няма да взе участие в срещата на върха на организацията БРИКС в Йоханесбург, Република Южна Африка (РЮА), през август, съобщи Българска телеграфна агенция. Причината е, че против него има  международна заповед за арест , издадена от Международния углавен съд.

През 2011 година има такава заповед против Муамар Кадафи, която води до неговия арест и неговата гибел

Съдът в Хага издаде заповедта за арест на съветския президент през март по обвиняване във военни закононарушения поради депортирането на деца от Украйна. РЮА е подписала учредителния акт на съда и върху нея се оказва напън от интернационалната общественост да извърши заповедта за арест

Руският водач беше поканен на форума на организацията, сплотяваща Бразилия, Русия, Индия, Китай и РЮА, който ще бъде от 22 до 24 август. Отсъствието на съветския президент е " по взаимно единодушие " и вместо него Русия ще бъде представлявана от министъра на външните работи Сергей Лавров, съобщи президентството на РЮА. 

Молбите за арести са били подадени на 22 февруари

От оповестено мнение на локален съд излиза наяве, че южноафриканският президент Сирил Рамапоса е изискал позволение от Международния углавен съд да не арестува Владимир Путин, защото това би било еднакво на оповестяване на война.

Кремъл съобщи през днешния ден, че Русия не е казвала на РЮА, че арестуването на Путин би означавало " война ". Говорителят Дмитрий Песков обаче сподели, че всички са разбрали, без да им е било обяснявано, какво би означавал опитът да се нарушат правата на Путин.

Миналата седмица той издаде заповед за арест на Владимир Путин

РЮА споделя, че е неутрална в спора в Украйна, само че е подложена на критика от Запада за това, че е другарски настроена към Русия, която е исторически непосредствен съдружник на ръководещия Африкански народен конгрес.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР