Руският президент Владимир Путин нарече случилото се в Крокус Сити

...
Руският президент Владимир Путин нарече случилото се в Крокус Сити
Коментари Харесай

Путин: Атентатът бе организирано масово убийство на мирни хора

Руският президент Владимир Путин назова случилото се в „ Крокус Сити хол “ " кървава терористичен акт " в телевизионно послание към нацията във връзка терористичната офанзива там, съобщи ТАСС. „ Обръщам се към вас по отношение на кървавия, безчовечен терористичен акт, жертви на който станаха десетки мирни, почтени хора, наши сънародници, в това число деца, юноши и дами “, сподели президентът при започване на изказването си. „ Обявявам 24 март за ден на народен печал “, сподели президентът в близо 6-минутното телевизионно послание.


„ Що се отнася до следствието на това закононарушение и резултатите от оперативно-издирвателните дейности, към сегашния миг може да се каже следното: и четиримата директни причинители на терористичната офанзива, - всички, които са стреляли и убивали хора, са открити и арестувани. Те се пробвали да се укрият и се придвижили към Украйна, където по предварителни данни от украинска страна им бил квалифициран прозорец за прекосяване на държавната граница. Задържани са общо 11 души. Федералната работа за сигурност на Русия и други правоприлагащи органи работят за идентифициране и откриване на цялата съучастническа база на терористите: тези, които им обезпечават превоз, обрисуват направления за бягство от мястото на престъплението, приготвят тайници, скривалища на оръжия и муниции. Повтарям, проверяващите и правоохранителните органи ще създадат всичко, с цел да открият всички детайлности към закононарушението.

Но към този момент е явно, че сме изправени не просто пред деликатно цинично планувана терористична офанзива, а пред квалифицирано и проведено всеобщо ликвидиране на мирни, беззащитни хора. Престъпниците невъзмутимо и целеустремено потеглят да убиват, да стрелят от упор нашите жители, нашите деца. Точно както в миналото нацистите са правили кланета в окупираните територии, те вземат решение да провеждат показна екзекуция, кървясъл акт на заплашване. Всички причинители, уредници и поръчители на това закононарушение ще понесат заслужено и неизбежно наказване. Които и да са те, който и да ги управлява.

Пак споделям, ние ще идентифицираме и накажем всички, които стоят зад терористите, които са подготвили това безчовечие, това нахлуване против Русия, против нашия народ. Знаем каква е опасността от тероризма. Тук разчитаме на взаимоотношение с всички страни, които откровено споделят нашата болежка и са подготвени на процедура в действителност да обединят напъните си в битката против общия зложелател - интернационалния тероризъм с всичките му проявления. Терористи, убийци, нечовеци, които нямат и не могат да имат народност, ги чака една нежелана орис – отмъщение и давност. Те нямат бъдеще. Сега нашият общ дълг: нашите приятели от фронта, всички жители на страната, е да бъдем дружно в един строй. Вярвам, че ще бъде по този начин “, означи Путин.

Той особено благодари на медицинските екипи и спасителите, „ които направиха всичко, с цел да спасят живота на хората ". " Не мога да подцени помощта на елементарните жители, които не останаха равнодушни и дружно с лекари и чиновници по сигурността оказаха първа помощ и доставиха жертвите в лечебните заведения “.

Броят на починалите от стрелбата и пожара в московската концертна зала се усили до 133. В предходните известия този брой непрестанно нарастваше – от 40 до 60, 90, 115. Броят на ранените доближи 145 души. Властите прецизираха, че броят на починалите може да се усили, и тела могат да бъдат открити под руините на центъра, чието почистване ще продължи с дни.

Джихадистката формация " Ислямска страна " (ИД) разгласи, че четирима нейни бойци са направили нахлуване против концертната зала в предградието на Москва. „ Атаката беше осъществена от четирима бойци на ИД, въоръжени с картечници, револвери, ножове и запалителни бомби “, сподели ИД в един от своите Telegram канали. Групировката добави, че офанзивата е част от „ естествения подтекст на вилнеещата война “ със „ страни, борещи се против исляма “.

Руските управляващи оповестиха, че са задържани 11 души, в това число четирима директно забъркани в атентата. Министерство на вътрешните работи на страната посочи по-късно, че четирима от тях не са съветски жители. При задържането на някои от тях са открити таджикистански паспорти.

Руската Федералната работа за сигурност (ФСБ) съобщи, че причинителите на смъртоносната офанзива против залата са имали " контакти " в Украйна и са се опитвали да избягат там. „ След осъществяването на терористичната офанзива нарушителите са възнамерявали да преминат руско-украинската граница и са имали подобаващи контакти от украинската страна “.

Украйна няма " нищо общо " с офанзивата, сподели помощникът на президента Михайло Подоляк в Telegram. Главното разследващо ръководство на украинското министерство на защитата съобщи, че " терористичната офанзива в Москва е била планувана и умишлена провокация от съветските специфични служби по заповед на Путин ", като се твърди, че задачата е била " по-нататъшна ескалация и разширение на войната " с Украйна.

Единият от четимата обвинени за терористичната офанзива Шамсутдин Фариддун, роден през 1998 година, сподели по време на разпит при задържането му, че е бил вербуван в един от чатовете на Telegram. " (Организаторите на терористичната атака) писаха в Telegram - без име, без фамилия, без нищо. Писаха ми ", сподели той. Мъжът призна, че е слушал ислямски просветител в обществените мрежи и му писал привиден асистент на проповедника. Обещал му пари за убийството на хора. На видеото от разпита се вижда по какъв начин мъжът се тресе, до момента в който приказва за това, което е направил. По думите му той дошъл от Турция на 4 март и получил заповед да убие всички присъстващи на концерта, за което ще получи 500 000 евро. Половината от парите незабавно са били преведени по сметката му, а по-късно е имало подготовка. Той твърди, че не знае кой му е дал оръжието.

Междувременно Таджикистан опроверга информациите за присъединяване на нейни жители в терористичния акт. Тримата жители на Таджикистан, чиито фотоси бяха публикувани в каналите на Telegram след терористичната офанзива в региона на Москва, не са забъркани в осъществяването на закононарушения в Русия, оповестиха от Министерство на вътрешните работи на Таджикистан. Двама от тях са в републиката, един работи в Русия в Самара. Според ведомството Риводджидин Исломов и Махмадрасул Насриддинов „ пристигнаха от Руската федерация в Република Таджикистан на 26 ноември 2023 година и се намират по местоживеене “. Ведомството разгласява и техни фотоси. Друг жител, Рустам Назаров, " сега работи като таксиметров водач в Самара ", прецизираха от ведомството.

В същото време Русия призна за предизвестието от Съединени американски щати. Във връзка с изказването на формалния представител на Съвета за национална сигурност на Белия дом Ейдриън Уотсън за предаването на информация за идна терористична офанзива на съветската страна, източник от съветското разузнаване удостовери, че „ такава информация в действителност е получена. ” В същото време той акцентира, че „ тя е имала общ темперамент, без конкретизация “.

Спасители ще претърсват " няколко дни " из руините на московска концертна зала, сподели губернаторът на Московска област. „ Спасителите работят непрекъснато на мястото на нещастието... работата ще продължи най-малко още няколко дни “, сподели Андрей Воробьов в обява в Telegram.

Русия анулира плануваната другарска футболна среща с Парагвай, която бе планувана за понеделник в Москва, оповестиха от локалния футболен съюз.

Световни водачи осъдиха нападението в съветската концертна зала. Интерпол е подготвен да поддържа съветските управляващи в следствието им на нападението против цивилни в " Крокус Сити хол ", съобщи генералният секретар на организацията Юрген Щок.

Възмущение, наказание, съчувствие и съболезнования за жертвите показаха генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, Белият дом в лицето на представителя на Съвета за национална сигурност Джон Кърби, НАТО и Европейски Съюз, в това число в лицето на председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, Африканският съюз, президентите на Китай, Франция, Турция, Палестина, Сирия, Иран, Венецуела, немският канцлер, и министър председателите на Италия и Индия, външните министри или Министерство на външните работи на Англия, Израел, Испания, Швеция, Дания, Япония и Мексико.

България също остро осъди терористичните офанзиви и изрече съболезнования на фамилиите на жертвите. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР