Руският президент Владимир Путин каза на азиатските лидери, че руският

...
Руският президент Владимир Путин каза на азиатските лидери, че руският
Коментари Харесай

След опита за метеж: Путин увери азиатските си съюзници, че Русия е стабилна

Руският президент Владимир Путин сподели на азиатските водачи, че съветският народ е по-единен от когато и да било, съобщи Ройтерс. Това беше неговата първа изява на интернационален конгрес след бързо завършилия бунт предишния месец.

" Руските политически кръгове и цялото общество ясно демонстрираха своето единение и високо възприятие на отговорност за ориста на родината, когато дадоха отговор с обединен фронт против опита за въоръжен бунт ", съобщи Путин на виртуалната среща на Шанхайската организация за съдействие, в която вземат участие още Китай и Индия.

Речта на Путин и акцентът върху единството на Русия на срещата с основни съдружници наподобява демонстрираха мощното му предпочитание да отстрани всички подозрения по отношение на своя престиж на международната сцена след опита за бунт под предводителството на водача на наемническата формация " Вагнер " Евгений Пригожин в края на предишния месец, отбелязва Ройтерс.

" Геополитическите спорове от ден на ден се обострят, интернационалната система за сигурност се утежнява, усилват се рисковете от нова икономическа и финансова рецесия на фона на неконтролираното струпване на задължения в развитите страни, общественото разслоение и повишаването на бедността в целия свят, както и утежняването на продоволствената и екологичната сигурност. И всички тези проблеми, всеки от които е комплициран и разнороден по собствен метод, дружно водят до доста увеличение на конфликтния капацитет ", сподели още Путин , представен от ТАСС.

Той посочи, че при тези условия ШОС играе все по-важна роля в интернационалните каузи и има " действителен принос за поддържането на мира и стабилността, за обезпечаването на резистентен стопански напредък на страните членки и за укрепването на връзките сред народите ".

По думите на Путин съветската страна счита, че е значимо всички членове на асоциацията да реализират единодушие по отношение на ситуацията в сферите на международната политика, сигурност и стопанска система, както и в обществената сфера. " В същото време нашата организация е твърдо ангажирана с образуването на един в действителност обективен и многополюсен международен ред ", добави той.

На срещата на върха участваха всички страни членки на ШОС . Иран, Беларус и Монголия бяха поканени като наблюдаващи. Туркменистан взе участие като посетител.

Путин се разгласи за приемането на Беларус в ШОС допустимо най-скоро.

Присъединяването на Иран към ШОС ще спомогне за реализирането на районни инфраструктурни планове като транспортния кулоар " Чабахар ", съобщи индийският министър председател Нарендра Моди. Той добави, че ситуацията в Афганистан визира сигурността на всички страни от организацията и прикани всички страни членки да положат взаимни старания за богатството на афганистанския народ.



Генералният секретар
на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи, че срещата на върха на ШОС се организира на фона на възходящите световни провокации и опасности. " Но в миг, когато светът би трябвало да работи дружно, разликите единствено се усилват, а геополитическото напрежение нараства ", добави Гутериш. Той акцентира, че за това способстват разликите в методите към световните проблеми и другите възгледи по отношение на нетрадиционните провокации пред сигурността, както и въздействието на пандемията от КОВИД-19 и рецесията в Украйна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР