Руският президент Владимир Путин изрази надежда тристранната му среща с

...
Руският президент Владимир Путин изрази надежда тристранната му среща с
Коментари Харесай

Путин обнадежден за преговорите за Нагорни Карабах

Руският президент Владимир Путин изрази вяра тристранната му среща с водачите на Армения и Азербайджан да даде опция за набелязване на стъпки за разрешаване на казуса с Нагорни Карабах , оповестява ТАСС.

" Знам, че имате политическа воля да го извършите и ние поддържаме това. Трябва да очертаем основните аспекти, които ще ни разрешат да продължим напред по време на нашата среща и на тристранна среща по-късно ", съобщи съветският водач, обръщайки се към премиера на Армения Никол Пашинян на среща сред двамата.

Той акцентира, че разрешаването на подобен сериозен и нескончаем спор, какъвто е въпросът за Нагорни Карабах, изисква доста старания.

" Всъщност започнахме тази полемика, когато се срещнахме в Астана, тримата ", уточни той, добавяйки, че тези старания не са задоволителни сега.

Руският президент означи, че Организацията на контракта за групова сигурност (ОДКС) е провела изключителна среща на върха по самодейност на Армения.

Той напомни и по какъв начин е било контрактувано прекратяването на въоръжения спор.

" По това време всички ние вярвахме, че обезпечаването на мир и основаването на условия за развиване на стопанската система на Армения е главната цел, тъй като деблокирането на транспортната инфраструктура и основаването на нови направления са измежду въпросите, свързани с икономическото и общественото развиване. В последна сметка за това работим, всичко това е в помощ на хората ", акцентира Путин.

Руският президент посочи, че Армения е стратегически сътрудник и съдружник на Русия от антични времена. Той добави, че " това е специфична обстановка " за Русия.

Очаквам, че ще можем да предприемем стъпки за разрешаването на въпроса, приключи Путин.

Преди дни Пашинян съобщи, че Армения желае удължение на мандата на съветските миротворци в Нагорни Карабах с до 20 години. Той посочи, че не може самичък да реши въпроса с удължаването на мандата, защото това е тристранен документ, само че настоя съветският президент да излезе с такава самодейност.

Русия, която разполага с военна база в Армения, изпрати хиляди миротворци в района през 2020 година като част от съглашение за преустановяване на военните дейности през 2020 година, по време на които Азербайджан реализира обилни териториални придобивки във и към Нагорни Карабах.

През септември тази година обстановката на арменско-азербайджанската граница още веднъж се изостри. Армения съобщи, че Азербайджан е показал експанзия, а Баку на собствен ред дефинира събитията като провокация от страна на Ереван. Според министър-председателя на Армения Никол Пашинян вследствие на нощните боеве са починали 49 арменски военнослужещи, а Азербайджан оповестява за 50 убити азербайджански военнослужещи.

Източник: ТАСС
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР