Руският президент Владимир Путин е одобрил в петък законопроект, според

...
Руският президент Владимир Путин е одобрил в петък законопроект, според
Коментари Харесай

Приключенията на биткойна в Русия. Путин одобри законопроект за забрана на разплащанията в криптовалути -

Руският президент Владимир Путин е одобрил в петък законопроект, съгласно който се забранят заплащанията в цифрови валути на цялата територия на Руската федерация, заяви профилираният уебсайт Cryptopodcast. Решението идва след продължителни диспути сред федералните управляващи и Централната банка на РФ за разработване на национална политика във връзка с криптовалутите.

Забраната се вкарва със законопроект № 138674-8 за смяна на член 5.1 от Федералния закон за банките и банковата активност. Ако се съди по документооборота на съветския парламент планът е импортиран в Думата на 7 юни и е резултат от полемиките, почнали при започване на годината за бъдещето на цифровите разплащания в страната. С промените се забранява потреблението на цифрови финансови активи (DFA) и цифрови права на прилагане (DPR) като платежно средство в Русия.

През януари т. година Централната банка предложи цялостна възбрана на крипто принадлежности за разплащания, търговия или капиталови цели. Подписаният от Путин план обаче не е съгласуван с настояването на банката, а е признато предлагането на финансовото министерство, направено месец по-късно на ЦБ.

В своя вид за политика по отношение на криптовалутите финансовото ведомство е предложило те да бъдат позволени като капиталов инструмент, а да бъдат неразрешени единствено за финансови интервенции. Криптоинвестициите включват притежаването на Bitcoin, Ethereum и други цифрови активи. Ако се съди по разновидността, подписан от Владимир Путин, признато е предлагането на Министерството на финансите. Копие от него към този момент е оповестен в уеб страницата на Държавната дума. Според него „ се не разрешава потреблението на крипто принадлежности за възнаграждение на артикули, на предоставени услуги и за свършена работа или всякаква друга форма на парична отплата. “ Според анализатори, по този метод Путин желае да накара заможните руснаци, привикнали с покупки в чужедстранни уеб сайтове, да харчат благосъстоянието си в Русия, за съветски артикули и в съветска валута.

След нахлуването на Русия в Украйна икономическите анализатори, занимаващи се с криптовалутите, се концентрираха върху Русия в светлината на наложените от Запада наказания. Компании като Coinbase и Binance ограничиха достъпа на руснаци до своите платформи в унисон с наложените от Съединени американски щати и Европейски Съюз наказания. Считаше се, че Путин поддържа добива на биткойни в Русия, а съображение за такова изказване послужи коментар на съветския президент, че Русия има преимущества пред доста други страни, които копаят биткойни поради изобилието на електричество и съществуването на експерти, които могат да ръководят дейно интервенциите по копаене на биткойни.

Друга тематика на спекулации беше опцията Русия напълно да се обърне към цифровите валути в опит да избегне икономическите наказания. Вместо това Кремъл се насочи към подсилване на националната си валута и основаването на цифрова рубла, напомня Cryptopodcast. Месец след войната беше настоящо догатката, че Русия може да стартира да приема заплащане за доставките на газ в биткойни. Държавната дума обсъждаше такава опция като алтернатива за „ другарски “ страни.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР