Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов призова те да върнат

...
Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов призова те да върнат
Коментари Харесай

“В нарушение на всички договори”: До какво може да доведе натрупването на американско ядрено оръжие в Европа

Руският дипломат в Съединени американски щати Анатолий Антонов прикани те да върнат на своя територия всички нуклеарни оръжия, ситуирани от Вашингтон в чужбина. По-рано американските медии оповестиха, че Пентагонът е решил да форсира разполагането на осъвременени нуклеарни бомби Б61-12 в Европа. Според анализаторите сходни дейности на американската страна рисково намаляват прага за потребление на нуклеарно оръжие. В същото време, както напомнят анализатори, Русия не разполага с нуклеарни оръжия отвън границите си.

Съединените щати би трябвало да върнат всички американски нуклеарни оръжия, ситуирани отвън своите граници, съобщи съветският дипломат в Съединени американски щати Анатолий Антонов.

„ В този интервал на напрежение и нараснал риск нуклеарните страни имат специфична отговорност да предотвратяват ескалацията. Във връзка с това още веднъж приканвам Вашингтон да върне всички нуклеарни оръжия, ситуирани в чужбина, на националната си територия и да отстрани непознатата инфраструктура за тяхното предпазване и поддръжка. Освен това да се спре практиката на изпитване на такива муниции с присъединяване на военнослужещи от неядрени страни в границите на „ взаимните нуклеарни задачи “ на НАТО, които опонират на главните правила на ДНЯО “, сподели съветският посланик.

Така Анатолий Антонов разяснява обявата на вестник " Политико ", която оповестява, че Съединени американски щати са решили да ускорят разполагането на осъвременени нуклеарни бомби Б61-12 в Европа. Руският дипломат акцентира, че по този въпрос Съединени американски щати спекулират с формалните разлики сред тактическите и стратегическите нуклеарни оръжия и обстоятелството, че Русия разполага с сходни оръжия.

„ В същото време те премълчават обстоятелството, че всички наши тактически нуклеарни оръжия се намират в централизирани хранилища на територията на Русия и не могат да съставляват опасност за Съединените щати. Американските авиобомби са ситуирани в европейски страни с малко време на полет до съветските граници. Затова Б61-12, макар лимитираната си мощност, са от стратегическо значение “, изясни дипломатът.

Антонов добави, че американските военни, взаимно с сътрудниците от НАТО, постоянно организират учения по потреблението на тези муниции, като в същото време декларират, че маневрите не са ориентирани против Руската федерация.

„ Възниква въпросът: против кого различен Алиансът, в чиято стратегическа идея страната ни е наречена „ най-значимата и директна опасност за сигурността “, се образова да употребява нуклеарно оръжие? означи посланикът.

Нови бомби за Европа

По-рано вестник " Политико " заяви за преместването на периода за доставката на американските нуклеарни бомби Б61-12 в Европа за декември тази година.

“Както американските чиновници са споделили на съдружниците от НАТО на частна среща в Брюксел през октомври, доставката на осъвременена бомба със свободно стартиране Б61-12, в началото планувана за идната пролет, е преместена за декември тази година ”, написа изданието, базирайки се на дипломатически източници.

В същото време формалният представител на Пентагона, бригаден военачалник Патрик Райдър, съобщи, че министерството на защитата на Съединени американски щати е възнамерявало тази стъпка по-рано и тя не е обвързвана с никакви настоящи събития.

„ Въпреки че няма да обсъждаме в детайли нашия нуклеарен боеприпас, модернизацията на американската атомна бомба Б61 е в ход от доста години и желанието да се заменят по-старите муниции по безвреден и виновен метод с осъвременени версии на Б61-12 е част от от дълго време планувана и програмирана рационализация. Тези старания въобще не са свързани с настоящите събития в Украйна и не са били ускорени по никакъв метод “, съобщи той.

Б61 е семейство свободно падащи нуклеарни бомби, създадени в Съединените щати при започване на 60-те години.

Програмата за рационализация и удължение на живота на бомбата Б61-12 започва през 2010 година като част от общите старания за надграждане на нуклеарния боеприпас на Съединени американски щати. “Политико ” отбелязва, че задачата на програмата, която се ръководи от Министерството на енергетиката на Съединени американски щати, е да размени остарелите бомби, в това число повече от 100 боеприпаса, съхранявани във въздушни бази в Германия, Италия, Белгия, Холандия и Турция.

Предполага се, че осъвременените бомби Б61-12 ще имат " доста по-висока акуратност ", а гамата от самолети-носители за тях ще се разшири - в това число бомбардировачи Б-2 и Б-21, изтребителите Ф-15, Ф-16, Ф-35 и “Торнадо ”.

„ Благодарение на модерната опашка, когато влезе в употреба, Б61-12 ще комбинира по-висока акуратност и доста по-малка мощ, което като цяло няма да повлияе на военните характерности “, отбелязва Националната администрация за нуклеарна сигурност.

Агенцията също по този начин отбелязва, че срокът на употреба на нуклеарните бомби B61 се удължава, с цел да се подсигурява тяхната " сигурност, надеждност и успеваемост ".

„ Програмата за удължение на живота на Б61-12 планува възобновяване, наново потребление или подмяна на всички нуклеарни и неядрени съставни елементи на бомбата, с цел да се удължи експлоатационният ѝ живот с минимум 20 години. Изпълнението на програмата ще реши всички проблеми, свързани със стареенето на авиобомбата, ще увеличи нейната надеждност, опциите за поддръжка на място, сигурността, както и контрола на използването ”, споделят от ведомството.

Антируският вектор

Москва неведнъж е предупреждавала, че дейностите на Съединени американски щати в региона на разполагането на нуклеарни оръжия в Европа водят до рисково понижаване на прага за тяхното потребление.

„ Ние също сме обезпокоени от забележителна смяна в методите на Съединени американски щати в подтекста на тяхната обновена нуклеарна тактика, която планува увеличение на ролята на нуклеарните оръжия, в това число посредством основаването и разполагането на по този начин наречените заряди с ниска мощ, което води до до понижаване на прага за потребление на нуклеарни оръжия “, сподели ръководителят на дипломацията на Руската федерация Сергей Лавров на Женевската конференция по разоръжаването през 2018 година

Освен това министърът акцентира, че „ взаимните нуклеарни задачи “ на Съединени американски щати и неядрените страни от НАТО нарушават контракта за неразпространение на нуклеарни оръжия и също по този начин са подготовка за потребление на нуклеарно оръжие против Русия.

„ На всички би трябвало да е ясно, че по този метод американската войска приготвя въоръжените сили на европейските страни да употребяват тактически нуклеарни оръжия против Русия “, заключи Лавров.

Експертите от своя страна обръщат внимание на обстоятелството, че Вашингтон действително доставя неядрените страни с оръжия за всеобщо поразяване, официално ги разполага в границите на НАТО в своите бази на техните територии.

„ В Европа в шест бази има американски нуклеарни оръжия, с които работят специалисти и военни от неядрени страни, които би трябвало да съблюдават ДНЯО. На какво съображение се случва това? Русия не си разрешава нищо сходно “, сподели Андрей Кошкин, член на Академията на военните науки на Руската федерация.

Той напомня, че Съединени американски щати са единствената страна - членка на така наречен нуклеарен клуб, която разполага с арсенали от нуклеарни оръжия отвън своя територия.

Професорът от Дипломатическата академия на съветското Министерство на външните работи Владимир Винокуров от своя страна обърна внимание, че в последно време западните страни интензивно внасят в осведомителното пространство полемики за заплахата от потреблението на нуклеарни оръжия, като априори упрекват Русия за евентуална приложимост на такива муниции.

„ Разбира се, преди всичко се сещаме за известната мъдра сентенция: „ Крадецът вика “Дръжте крадеца ”. Както и да е, Руската федерация не разполага с нуклеарни оръжия отвън границите си. Съединените щати разполагат с многочислени ресурси от своите тактически нуклеарни оръжия на териториите на доста европейски страни “, споделя Винокуров.

Според него стъпките и проектите на Съединени американски щати в тази област в действителност усилват риска от потребление на нуклеарно оръжие. В същото време прагът за неговото потребление се понижава освен заради насищането на Европа с нуклеарни оръжия, само че и заради понижаване на мощността на нуклеарните заряди, добави специалистът.

„ Само по себе си разполагане на такива оръжия на територията на неядрена страна към този момент е нарушаване на ДНЯО, което, несъмнено, усилва риска от разрастване на война благодарение на тези типове оръжия. Освен това Съединени американски щати към този момент хвърляха авиобомби с обеднен уран в Югославия. От там е елементарно да се премине към заряди с ниски мощности за подводните сили и по-късно към действителни нуклеарни оръжия, които те разполагат и модернизират на територията на европейските страни в нарушаване на всички контракти и съглашения “, заключва Винокуров.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР